2024. május 16. - Mózes, Botond

Tájékoztató kiadvány kivándorló romáknak

Nem lebeszélni akarja a külföldön boldogulást kereső romákat a kisebbségi ombudsman, de arra kéri őket, hogy jól fontolják meg döntésüket, amely több veszéllyel is járhat – mondta Kállai Ernő szerdai sajtótájékoztatóján, amelyen egy általa készített
2008. március 19. szerda 14:05 - Hírextra

”Mindenkinek joga és lehetősége van boldogulást keresnie külföldön, nem kívánom lebeszélni és kioktatni őket, mint ahogyan azt most sokan teszik” – mondta Kállai Ernő, hozzátéve, ha valaki jó szakember, nyelvet beszél, az legális körülmények között ezt eddig is megtehette.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa a sajtóban megjelent, a kanadai kivándorlást fontolgató romákkal kapcsolatos hírekre reagálva úgy fogalmazott: „veszélyes vállalkozás” kiutazni, a vízum eltörlése ugyanis nem azt jelenti, hogy Kanadában, majd jövő évtől az Egyesült Államokban bárki letelepedhet, munkát vállalhat. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezekben az országokban is csak turistaként tartózkodhatnak, és ha illegálisan munkát vállalnak, az ottani hatóságok akár 48 órán belül kitoloncolhatják őket. Az ezzel járó, akár több százezer forintos költségeket pedig nekik kell kifizetniük.

A kisebbségi ombudsman arra is utalt, hogy nincs esély menekültstátuszra sem Kanadában, sem az Európai Unió tagállamaiban. Az ilyen kérelem elbírálásához ugyanis igazolni kell a roma származást, ilyen igazolás kiadására azonban Magyarországon egyetlen szervnek, hatóságnak sincs joga.
A kisebbségi ombudsman szerint félő, hogy szélhámosok felbiztatják a romákat az utazásra, és - pénzért - különböző ígéretekkel halmozzák el őket, majd becsapják az embereket. Megemlítette, hogy a kiutazással járó költségek előteremtésére sokan uzsorakölcsönt vesznek fel, mindent felégetnek maguk körül, eladják házukat, a gyerekeket kiveszik az iskolából, így ha vissza kell térniük, nem lesz hova.

Kállai Ernő ezért olyan kiadványt készített, amely az állampolgárok jogait, lehetőségeit felsorolva tájékoztatást ad a vízum nélküli utazásról, a menekültkérelmi lehetőségekről, a hazautazásról, valamint arról, hogy ki nem léphet be Kanadába. A tájékoztató felhívja a figyelmet arra is, hogy ne hagyják az emberek magukat becsapni.

Az ombudsman a tízezer példányban készült színes füzetet az Esélyek Háza hálózatán és a közigazgatási hivatalokon keresztül akarja eljuttatni az érintetteknek, és kérte az Országos Cigány Önkormányzatot, segítsen abban, hogy valamennyi cigány kisebbségi önkormányzat megkapja a kiadványt.

Az MTI hétfőn arról írt, hogy külföldre, elsősorban Kanadába készülnek az ország különböző részeiről, elsősorban Mohácsról és környékéről a romák, hogy ott munkát vállaljanak és letelepedjenek. A romák egy része szervezett formában utazik külföldre; a szakképzett férfiakat olyanok utaztatják ki, akiknek már van helyismeretük az adott országban. Több itthon maradt családtag az MTI-nek azt mondta, az itthoni kilátástalanság miatt, a jobb élet reményében vállalkoztak családfők és fiatal férfiak a külföldi munkára.

A Külügyminisztérium munkatársai kedden Mohácson megfontoltságra és az utazás előtti tájékozódásra kérték a Kanadába készülő romákat. "Ne higgye el senki, hogy Kanadában csomagban árulják a bevándorlási engedélyeket. Felénk egyébként is úgy tartják: ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy elhiggyük, valószínűleg nem igaz" - mondta ugyanott Carol Turner, a kanadai nagykövetség bevándorlási osztályának tanácsosa.

Kanada idén március elsejétől szüntette meg a Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal szemben korábban bevezetett vízumkényszert.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását