2024. április 12. - Gyula

Most németek győztek

Rövid idő alatt legyőzte pénteken egy német rádióamatőr a Colossust, a britek legendás második világháborús kódfejtő gépét, amelynek segítségével annak idején a britek megfejtették a németek rejtjelezett üzeneteit.
2007. november 16. péntek 22:13 - Hírextra
A teherautó méretű masinát, a modern számítógép egyik ősét Londonban a nácik kódolt rádióadásainak feltörésére használták. 1993-ban aztán elkezdték újra összeállítani és péntek reggel több mint 60 év után a masina megint munkához látott.

Németországból érkezett üzenetet kellett megfejtenie. A feladó az ugyancsak eredeti, Lorenz SZ 42 típusú speciális távíró-kódoló volt. Ilyet használtak a nácik. Akárcsak a háború idején, német és brit rádiósok is figyelték az adást. A feladat ezúttal az volt, hogy a Colossussal és egymással versengve minél hamarabb fejtsék meg az üzenetet.

A Cipher Challenge (kb. Rejtjel Kihívás) elnevezésű versenyt végül Joachim Schueth, egy bonni rádióamatőr nyerte. Saját fejlesztésű kódfejtő szoftvere segítségével két órán belül elkészült, a legkényesebb kódolási feladatot alig 46 másodperc alatt oldotta meg. A Colossus viszont még péntek délután is keményen dolgozott. "Talán nem túl fair modern számítógéppel versenyre kelni a Colossus ellen. Ez a gép a számítástechnika történetének egyik legzseniálisabb alkotása, de hát azóta sokat fejlődött a technológia" - mondta szerényen a győztes.

A hatalmas őskompjúter a Nemzeti Számítástechnikai Múzeum (National Museum of Computing) kiállítóhelyén, a London melletti Bletchley Park kastélyban áll, ugyanott, ahol a háború idején. Akkor a hadvezetés kódfejtő bázisa működött ott Station X néven. A szigorúan titkos projekt rendkívül sikeres volt, Winston Churchill akkori brit miniszterelnök szerint a Colossus révén megszerzett információknak köszönhetően másfél évvel hamarabb sikerült legyőzni Hitlert.
A háború végéig 10 Colossus típusú gép épült, aztán valamennyit szétszerelték. Egészen a hetvenes évekig a kódfejtő szerkezet léte is hétpecsétes titok volt, a részletes dokumentáció csak 2000 óta hozzáférhető. A gép újjáépítése néhány fénykép alapján ugyan már korábban megkezdődött a múzeum egyik alapítója, Andy Clark vezetésével, de csak nemrég fejeződött be.
A Bletchley Park múzeumot nyáron nyitották meg, amikor elkészült a Colossus-replika. A kiállítóhely és a gyűjtemény fenntartásához 6 millió fontra (2,1 milliárd forint) lenne szükség, a verseny pedig a múzeum adománygyűjtő kampányának nyitánya volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását