2024. május 8. - Mihály

Szénaszobrok a tóban

Bartha Ernő organikus szobrai, kisplasztikái és Könczey Elemér karikatúrái láthatók keddtől Budán a Millenáris Parkban a Vendégünk egy város - Kolozsvár köszönti Budapestet című program keretében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.
2008. március 18. kedd 17:53 - Hírextra

Budán a Millenáris Parkban hatalmas alsótestű Vénusz emelkedik ki az egyik tó vizéből, hosszú, vékony felsőtestén a két kebel akár két kéz is lehet, a hosszú nyakon kis fej ül. A másik tóból egymáson átbújó, égnek törő hegyes vonal, a Felhőszurkáló. Az óriás, mászó búgócsiga kaput formáló teste alatt ha valaki átmegy, megszólalnak a természet hangjai: madarak, békák koncertje.
A Teátrum előtti dombon a repülni próbáló ember figurája, nyúlik a keze, lendül a lába, de a nehéz hátsófertálya lehúzza. Gábor Áron rézágyúja is ott van a dombon szénából, az ágyúcső végében igazi harang lakik. Ezt a szénaszobrot először tavaly, a március 15-i ünnepen láthatta a közönség Nagyszebenben - mondta el Bartha Ernő az MTI-nek. A művész monumentális szobrai fémvázba tömött szénából készülnek. Megjegyezte, hogy a széna a föld haja.

Organikus szobrászatot művel, 1997-től készít szénából szobrokat, olyan formákat, amelyek analógok a természettel. Két háló közé teszi a szénát 5-10 centiméter vastagon, s a fémszerkezet megadja a formát, amely belül üres, így a szobor nyugodtan elázhat az esőben, mert utána gyorsan kiszárad - tette hozzá.

Bartha Ernő 50 éves, a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia szobrászszakán szerzett diplomát. Műveinek fő ihletője a természet, de sokféle hatás érte, a tudósító szerint a Vénusz című alkotás Hery Moore (1898-1986) angol művész földanyaszobraira hasonlít, de azok a szobrok kőből vagy bronzból készültek. A szénaszobrok rokonai Constantin Brancusi (1876-1957), a világhírű román szobrászművész alkotásainak is.

A művész elárulta az MTI-nek, hogy Kolozsvártól 20 kilométerre van egy tanyája, ott van otthon igazán. A szénaszobrok Budapestről oda kerülnek vissza, a saját szoborparkba.

Könczey Elemér kolozsvári grafikus Fehéren-feketén címmel állítja ki mintegy 100 karikatúráját a Millenáris Teátrumban. A plakáton egymás mellett áll két ember, az egyik fehér és fekete a szíve, a másik fekete, a szíve pedig fehér. A 39 éves, Erdély-szerte ismert karikaturistának rovata van a Krónika című erdélyi magyar közéleti napilapban, s eddig mintegy 3000 rajza látott napvilágot.
A Budapesti Tavaszi Fesztivál és a budapesti Román Kulturális Intézet közös szervezésében valósult meg a két kolozsvári művész tárlata, amely március 30-ig tart nyitva a II. kerület Kis Rókus utca 16-20. alatt.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását