2024. április 25. - Márk

Majd 11 millió dollár egy kínai festményért

Rekord összegért kelt el egy Ming-dinasztia korabeli festmény Kínában. A China Guardian aukciósház által árverésre bocsátott Csiu Jing (Qiu Ying) festette "Vörös szikla" című alkotásért egy kínai magángyűjtő 10,7 millió dollárt (mintegy 1,8 milliárd forin
2007. november 7. szerda 15:34 - Hírextra
"A Vörös szikla az első kínai festmény, amelyért több mint 10 millió dollárt adtak. A műalkotás felbecsülhetetlen művészeti és történelmi értékét figyelembe véve az eladási ár megfelelőnek mondható" - mondta Vang Jan-nan (Wang Yannan), az akuciósház vezetője.

A kínai festészet eddigi rekordját Hszü Pej-hung (Xu Beihong) XX. századi festő "Tedd le az ostorod" című alkotása tartotta, amely egy hongkongi árverésen 1,4 milliárd forintnak megfelelő összegért cserélt gazdát idén.

Csiu Jing 1494 és 1552 között élt a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban. A művész az aprólékos ecsetvonásokat használó, úgynevezett gongbi technika mestere volt. Alkotásai közül kevesebb mint 50 festmény élte túl a századokat, többségük múzeumokban láthatók.

A festményen látható pecsét szerint az alkotás első tulajdonosa a Ming-dinasztia egyik legnagyobb művészeti szponzora, Csang Hsziu-jü (Zhang Xiuyu) volt. Az Új Kína hírügynökség szerint a festmény több mint 80 évig egy kínai vállalkozó tulajdonában volt, a festmény eladójáról és új tulajdonosáról nem közöltek részleteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását