2024. április 25. - Márk

Peking 2008: az Unió nem bojkott-párti

Az Európai Unió sportminiszterei, valamint a nemzeti olimpiai bizottságok ellenzik a tibeti tüntetők által követelt, a pekingi olimpia elleni bojkottot.
2008. március 17. hétfő 11:42 - Hírextra

Az EU-s politikusok és sportvezetők szlovéniai megbeszélésén elhangzott: a sportnak nem lehet köze a mostani politikai helyzethez, és a korábbi olimpiai bojkottok megmutatták, hogy csak korlátozott hatás, befolyás érhető el.

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke vasárnap szintén a bojkott ellen emelt szót.
A zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi seregszemle ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából Tibetbe eljutni. Az erőszakos cselekményeknek a hivatalos kínai adatok szerint eddig 13 halálos áldozata volt, a száműzetésben élő tibetiek azonban 80-100 halottról beszélnek.

Az olimpiai szervezőbizottság (BOCOG) szerint a tibeti helyzet nem befolyásolja az augusztusi játékokat.

"Minden kísérletet visszautasítunk, amely arra irányul, hogy politikai síkra terelődjön az olimpia ügye" - közölte még vasárnap Szun Vej-tö (Sun Weide) BOCOG-szóvivő.

A NOB által el nem ismert tibeti olimpiai bizottság első embere, Wango Tethong a múlt héten éles hangvételű levelet küldött Rogge-nak, melyben leszögezi: a NOB és szponzorai elmulasztották emlékeztetni a kínai kormányt arra az ígéretére, mely szerint javít az emberi jogok helyzetén.

"Az Önök gyáva hallgatása bátorította fel Pekinget arra, hogy folytassa a tibeti elnyomó politikáját" - tette hozzá.

A világsajtó mindeközben keményen bírálja a kínai vezetést a lhaszai fellépés miatt. A bécsi Der Standard cikkében kifejti, hogy ha Kína túl keményen jár el az ügyben, azzal az olimpia bojkottját kockáztatja. Az olasz Corriere della Sera szerint a pekingi kormánynak el kell döntenie, hogy enged-e a nemzetközi nyomásnak, vagy összevérzi az ötkarikás lobogót. A zürichi Tages-Anzeiger még szigorúbban fogalmaz: "Ha Rogge még most is a hallgatást választja, akkor a NOB elveszti minden szavahihetőségét."

A dalai láma ugyanakkor nem szólított fel az olimpia bojkottjára. "A kínai népnek szüksége van arra, hogy büszkének érezhesse magát. Kína megérdemli, hogy otthont adhat az olimpiai játékoknak. Emlékeztetni kell Pekinget arra, hogy megfelelő vendéglátónak kell lennie" - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását