2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Dávid Ibolya: Gyurcsánynak be kell látnia, hogy távoznia kell

Csak az változtatna az országban kialakult patthelyzeten, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell - mondta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke hétfőn az MTI-nek adott nyilatkozatában.
2008. március 17. hétfő 12:13 - Hírextra

"Ma a kormányzat joggal népszerűtlen, s azt láthatjuk csak, hogy egy koncepciótlan, teljes mértékben hitelét vesztett vezetés képtelen megoldani azt a helyzetet, amelyet ő maga idézett elő. Ezen a patthelyzeten csak az változtatna, ha Gyurcsány Ferenc belátná, hogy távoznia kell, mert az ő személye jelenti ma a fejlődés legkomolyabb gátját" - mondta Dávid Ibolya.

A pártelnök hozzátette: a kormányfő nem tanult semmit abból, hogy március 9-én 3,3 millió ember mondott határozottan nemet a kormányzat politikájára.

Kérdés, hogy két évvel a következő választások előtt megengedhető-e az, hogy ilyen állapot legyen a magyar belpolitikában. Ilyen körülmények között Gyurcsány Ferenc a következő két évben képtelen lesz véghezvinni egy újabb reformfolyamatot - tette hozzá.

Dávid Ibolya rámutatott: a Goldman Sachs globális befektetési csoport februári elemzése szerint "Gyurcsány Ferenc távozása piacmozdító hatású lehet".

A pártelnök szerint kérdés, hogy a miniszterelnök hónapokig tartó agóniája mit árthat a gazdaságnak, mit árthat a közbizalomnak. Egy új kormányfő, egy hiteles miniszterelnök már önmagában lendületet adhatna a gazdaságnak. Ellenkező esetben a populizmus győzedelmeskedik Magyarország felett - húzta alá.

Arra a kérdésre, hogy Gyurcsány Ferenc távozása okozhat-e koalíciós válságot, vagy előrehozott választásokat, Dávid Ibolya elmondta: épp ez a koalíció volt az, amely 2004-ben szinte zökkenőmentesen oldotta meg a miniszterelnök-cserét.

A távirati iroda kérdésére a pártelnök elmondta: egészen biztosan van olyan ember a baloldalon, aki alkalmas lenne a kormányfői feladatok ellátására.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok hónapok óta Gyurcsány Ferenc gyengüléséről beszélnek. A népszavazás után a szakértők rámutattak, hogy a referendum eredménye tovább gyengíti a kormányfő pozícióit, de nem számolnak azzal, hogy ez Gyurcsány Ferenc, vagy a kormány bukását jelentené.

Egy héttel ezelőtt a távirati irodának nyilatkozó nemzetközi gazdasági elemzők sem számoltak Gyurcsány Ferenc közeli távozásával.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását