2024. április 28. - Valéria

Kossuth-díj - Lukács Gyöngyi operaénekes

"Azt tartom a legfontosabbnak, hogy aktív énekesként kaptam meg a kitüntetések kitüntetését. Tehát még módomban áll bizonyítani, hogy rászolgáltam" - mondta Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház magánénekese.
2008. március 15. szombat 17:50 - Hírextra

Lukács Gyöngyi, aki most is Olaszországban dolgozik, s így a szombati ünnepségen lánya vette át helyette az elismerést, az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: ugrópontnak tekinti a pályáján a Kossuth-díjat, amely "minden szempontból" inspirálja.

"Csak az szomorít el, hogy a szüleim nem érhették meg ezt a szép alkalmat. Egyébként napokig próbáltam magammal elfogadtatni a tényt, hogy Kossuth-díjas vagyok, annyira meglepett" - jegyezte meg az operaénekes.

Mint mondta, Olaszországban jelenleg Puccini Toscájának címszerepét játssza, és sokáig lesz távol Budapesttől, hiszen ugyanezt a szerepet májusban és júniusban a Los Angeles-i Operaházban Richard Armstrong és Plácido Domingo vezényletével énekli.

"De nyáron Szegeden, a Szabadtéri Játékokon ismét fellépek a Marica grófnő címszerepében. Nagyon szeretem a produkciót, mert kevés lehetőségem van operettet énekelni, Kálmán Imre pedig olyan szerző, akire az egész világon büszkék lehetünk" - fűzte hozzá a világjáró magyar szoprán.

Lukács Gyöngyi zenei tanulmányait a Moszkvai Csajkovszkij Akadémia zongora, zeneszerzés és ének szakán végezte. Húszévesen debütált a Magyar Állami Operaházban egy Verdi-mű, A trubadúr Leonórájaként. Első külföldi fellépésén Baselben Toscaként ünnepelhette a közönség. A New York-i Metropolitan színpadán szintén a Tosca szerepében debütált 2002 tavaszán. A világ számos jelentős operaházának állandó vendégművésze. Karrierjének eddigi fontosabb állomásai: Bécs, Berlin, Hamburg, Köln, München, London, Milánó valamint a Salzburgi és az Edinburghi Fesztivál.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását