2024. április 27. - Zita

Meddig húzhatják a nótánkat?

A cigányzenészek nyílt levélben fordultak Gyurcsány Ferenchez és Kóka Jánoshoz. Sérelmezik ugyanis, hogy a gazdasági miniszter tavaly ősszel eltörölte szakmai vizsgához kötött működési engedélyüket; azaz, ma már bárki felléphet cigányzenével anélkül, hogy
2007. szeptember 17. hétfő 07:00 - Mohai Szilvia
Az érintettek szerint ezzel az intézkedéssel a miniszter több ezer roma muzsikus méltóságát tette tönkre, hiszen a működési engedély az elmúlt mintegy hetven év során biztosítékul szolgált a zenészeknek, és garanciát nyújtott a közönségnek, hogy a vendéglátóhelyeken minőségi zene szóljon. Ennek eltörlésével Raduly József, a Művészeti, Oktatási, Kulturális, Közéleti Alapítvány elnöke szerint a cigányzenész szakmát „segédmunkává alacsonyították”. Amennyiben levelük nyomán nem történik semmilyen változás, a roma zenészek békés, zenés tüntetést tartanak.

Tehát, a tradicionális cigányzene helyzete jelenleg nem a legbiztatóbb. De vajon a mostani események előtt elég elismerést kaptak a zenészek? Megbecsülik-e eléggé a tevékenységüket, hívják-e őket rendszeresen fellépni, vagy a mulatós zene teljesen kiszorította a roma muzsikát? Hol van már az a világ, amit a régi magyar filmekben oly sokszor láthattunk: a vendéglőben kellemes cigányzene szól, a prímás a főszereplők asztalához lép, és kedvenc nótájukat kezdi játszani, majd az asztaltársaság közösen dalol.

Magyar cigányzenészek, zenekarok
100 Tagú Cigányzenekar, Androdom, Balogh Kálmán, Berki László, Besh o Drom, Bodo Band, Cifra Együttes, Dan-ton KKE, Fekete Angyalok, Garadna, Ghymes, Hubay Koncert Zenekar, Járóka Sándor, Kabar, Karavan Familia, Ludas Zenekar, Lugosi Tibor, Márton Virtuóz Gipsy Band, Ökrös Tibor, Ördöngös, Parno Graszt, Puka Károly, Rajkó Művészegyüttes, Romanodrom, Söndörgő, Sültü, Szikes Zenekar, Szilvási Gipsy Folk Band
Magyarországon nagy hagyománya van a roma muzsikának: már Mátyás király udvarában is találhattunk cigányzenészeket. A zenével szórakoztatás fokozatosan az ő munkájuk lett, így kialakult az a helyzet, hogy szinte csak cigányok játszottak magyar nótát. Ebből keletkezett is egy kis kavarodás: manapság sokan összekeverik a tradicionális cigányzenét a magyar népzenével, illetve úgy gondolják, hogy amit romák játszanak, az mind cigányzene. (Bár, mostanság a latin zenével is ez a helyzet: sokak szerint amelyik dalban van egy-két spanyol szó, az már az.) A századforduló környékén a roma muzsika szerves részét képezte a mulatozásoknak: erről számos irodalmi mű és film tanúskodik. A cigányság egy része továbbra is a hagyományos foglalkozásokat - mint a kereskedés vagy a jóslás - űzte, a többieknek, a zenészeknek viszont lehetőségük nyílt a felemelkedésre. A nagyvárosokba mentek, és sokukból valóban elismert művész vált. A második világháború után is jó dolguk volt a cigányzenészeknek: többi honfitársukkal ellentétben ők könnyedén utazgathattak ide-oda a világban.



A rendszerváltást követően azonban minden megváltozott. Sok cigányzenészeket foglalkoztató vendéglátóhely bezárt, a művészek pedig az utcára kerültek, vagy pedig nevetséges összegekért dolgoztak tovább. Ma pedig, a zenész szakma felhígulásával nem csak a fellépő helyek hiánya, hanem a sok, a zenéhez valójában nem értő „álművészből” verbuválódott konkurencia is problémát jelent. Hol a helye manapság a cigányzenének? Egyáltalán van-e még igénye rá az embereknek? A kérdés megválaszolásához segítségül hívtam az ügy két főszereplőjét: a vendéglőst és a cigányzenészt.

Kiss Krisztián, a budapesti Százéves Étterem üzletvezetője szerint egy bizonyos réteg számára a cigányzene ugyanolyan vonzó, mint régebben. Több vendég részben azért tér vissza hozzájuk, mert megszerették azt a hangulatot, amit a cigányzene és az ízletes magyaros ételek kettőse teremt.

Az üzletvezető elmondta, hogy a Százéves Étterem Budapest legrégebbi vendégfogadójaként - 1831-ben kezdte meg működését - nagy hangsúlyt fektet a hagyományokra, ezért is választották a cigányzenét a kellemes hangulat biztosítására. A hazánkba látogató idősebb külföldiek számára a roma muzsika nem veszített vonzerejéből: őket ugyanúgy becsalogatja az étterembe, mint az elmúlt években. A fiatalok számára is érdekes tud lenni ez a fajta zene, de előfordul, hogy ők nem tudják hova tenni a dolgot. Kaptak már vendégektől olyan visszajelzést, hogy az étteremben hallható zene is jelentős szerepet játszott abban, hogy azt a helyet válasszák vacsorájuk elköltésére, esetleg többször is ellátogattak hozzájuk, hogy újra részesülhessenek belőle.

Kiss Krisztián szerint valóban nagyobb jelentősége volt régebben a cigányzenének, és a muzsikusok több teret kaptak; de aki szereti ezt a típusú zenét, az ma is meg tudja találni azokat a helyeket, ahol ilyet játszanak. A működési engedély törlésének ügye kapcsán pedig megjegyezte, hogy náluk is fontos szempont az, hogy csak minőségi zenét szolgáltató művészek szórakoztassák a vendégeket, ezért alkalmi zenészekkel nem dolgoznak; a náluk játszó muzsikusok már bizonyítottak, így alkalmazottként foglalkoztatják őket.

Ökrös Tibor prímás úgy gondolja, igény ugyan lenne a minőségi cigányzenére, csak pénz nincs rá: sok vendéglátóhely nem engedheti meg magának, hogy megfizesse a muzsikusokat.

Az előadóművész szerint nem csak erre nincs pénz, hanem úgy egyáltalán, a kultúrára. A vendéglősök inkább nem foglalkoztatnak zenészeket, mert az drága lenne. A prímás saját helyzetét nem találja olyan szörnyűnek: az internet segítségével sokan megtalálják őket, és állandó állása is van zenészként; azonban tény, hogy sok jó muzsikus van, akik hiába nyújtanának profi szolgáltatást, nincs, ki alkalmazná őket. Sok étterem azért nem tudja megfizetni őket, mert egyszerűen nem csinálnak akkora forgalmat: hiába szeretnék, és hiába lenne igénye rá a vendégeknek, egyszerűen nem megy. A mulatós és egyéb, mostanában népszerű zenei stílusok térhódításától nem kell tartani a művész véleménye szerint: aki a cigányzenét szereti, megtalálja azokat a helyeket, ahol ezt játsszák. A roma muzsika közönségét nem lehet egyértelműen behatárolni: Ökrös Tibor a Citadella Étteremben játszik, ahol több céges rendezvényen dolgozott már; az ezeken részt vevőkön úgy látta, szeretik ezt a fajta zenét. A legfiatalabbaknak azért nincs rá igénye, mert nem igazán ismerik, csak azokat a dolgokat, amiket a tévében, rádióban hallottak. Legfeljebb az apjuktól vagy nagyapjuktól hallottak erről a zenéről valamikor, de így is csak a dalcímeket ismerik, magukat a dalokat már nem.

A tradicionális cigányzenét sokan összekeverik a magyar népzenével és a magyar nótával, főleg a külföldiek. Pedig nem sok közük van egymáshoz, talán csak annyi, hogy ezeket a nótákat régebben cigányok adták elő. „Amit mi, cigányzenészek cigányzenének hívunk, az a tradicionális kannás” - mondta a prímás. Azonban az igaz, hogy manapság egy zenekarnak mindent tudnia kell játszani: a cigányzene mellett magyar nótát, szalonzenét, klasszikus zenét, musicalt, mindent - mert csak így lehet megélni. Ahogy fejlődik a kor, mindennek fejlődnie kell. Egyedül a klasszikus zene az, melyben minden ugyanúgy van; a többi stílus napról napra változik. Ha a század elejéről meghallgatunk egy cigányzenekart, majd egy mostanit, amint ugyanazt a dalt játsszák: már nem ugyanúgy szól. Belekerülnek bizonyos elemek, így a mai zenekarok már teljesen máshogy szólnak, mint mondjuk ötven évvel ezelőtt. Hiába vannak benne ugyanazok a hangszerek; más a hangzás, más a stílus - tette hozzá a zenész.

Ezek szerint mégsem olyan vészes a helyzet, mint amilyennek elsőre gondolnánk. És ha egy dologról a vendéglős és a muzsikus is egyféleképpen vélekedik, az valószínűleg úgy is van: azaz, akinek igénye van erre a zenére, az meg fogja találni, miniszteri intézkedések ide vagy oda.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását