2024. április 29. - Péter

Kossuth-díj: Kútvölgyi Erzsébet színművész

Vannak Magyarországon olyan elismerések, amelyek nagyobb egzisztenciális, anyagi súllyal bírnak, egy művész számára azonban mégis a Kossuth-díj a legkomolyabb elismerés - mondta az MTI-nek Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház érdemes művésze, aki szombaton ve
2008. március 15. szombat 18:53 - Hírextra

Nagyon meglepődtem, mikor a postás meghozta az értesítést a Kossuth-díjról - vallotta be a színésznő. Kútvölgyi Erzsébet elmondta, hogy az utóbbi három évben mindig rengetegen gratuláltak neki március első felében, ezért idén már nem is vette komolyan a pletykákat, egészen addig, míg a hivatalos megerősítés meg nem érkezett.

A Jászai Mari-díjas színművész, akinek szuggesztív erővel megformált színpadi alakításaiért, film- és televíziós szerepeiért ítélték oda a Kossuth-díjat, felidézte, hogy pályafutása során általában azok a szerepek álltak legközelebb a szívéhez, amelyeket a közönség is a leginkább értékelt, amelyekkel a legtöbb örömet okozta. Különösen szívesen emlékszik a La Mancha lovagjára, melybe harmadévesen ugrott be, és olyan legendás szerepeire, mint a Kurázsi mama vagy Maria Callas a Mesterkurzusban.

Kútvölgyi Erzsébet úgy vélte: a díj átvétele után is az eddig megszokott rendben dolgozik majd tovább. "Természetesen Kossuth-díjasként jóval nagyobb felelősség nehezedik majd rám, ezt azonban a színház küszöbénél el kell felejtenem, különben az ember nem tudna játszani, csak begörcsölne" - jegyezte meg a színésznő.

"Eddig is mindig a maximumra törekedtem a színpadon, ebben nem hoz változást a Kossuth-díj" - tette hozzá.

Kútvölgyi Erzsébet a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1973-ban végezte el, de már főiskolásként a Vígszínház tagja lett, azóta hűséges a társulathoz. Alakításait gyengéd líraiság és drámai erő jellemzi, de a komikum és a groteszk ábrázolás sem idegen művészetétől. Főbb szerepei: Julika (Molnár: Liliom), Szent Johanna (Shaw), Júlia (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Iris (Shakespeare: A vihar), Bagira (Dés-Geszti-Békés: A dzsungel könyve), Maria Callas (McNally: Mesterkurzus), Kurázsi mama (Brecht), filmen: Bekötött szemmel (1974), Riasztólövés (1977), Napló szerelmeimnek (1987), Napló apámnak, anyámnak (1990), Pá, drágám (1992), Franciska vasárnapjai (1996), Imre filmje (1998).

A Jászai Mari-díjat 1977-ben kapta, 1990-ben lett érdemes művész, ötször kapta meg az Ajtay Andor-díjat (1978, 1986, 1995, 1999, 2003), 1996-ban neki adományozták a Ruttkai Éva-emlékdíjat.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását