2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Kossuth-díj: Elek Judit filmrendező

"Nagyon örülök az elismerésnek, de ez nem változtatja meg az életemet, ugyanaz leszek, ugyanazt csinálom tovább, mint eddig" - mondta Elek Judit, aki szombaton vehette át a Kossuth-díjat a Parlamentben.
2008. március 15. szombat 18:47 - Hírextra

Az MTI-nek nyilatkozva a filmrendező megjegyezte: nagyon jól esik, ha az ember munkáját elismerik, megbecsülik. Hozzátette: reméli, hogy a Kossuth-díjnak köszönhetően talán többen lesznek kíváncsiak alkotásaira.

Beszámolt arról is, hogy jelenleg Visszatérés című új filmjén dolgozik, melynek alapja két novella: Mészöly Miklós Szárnyas lovak című munkája és Marguerite Duras Nyáron, este fél tizenegykor című kisregénye. Felidézte, hogy a két alkotásból már 1990 óta szeretne filmet készíteni. Most talán sikerül megvalósítani - tette hozzá.

A magyar-román-francia koprodukcióban készülő film Erdélyben játszódik, a történetnek vannak balladai és történelmi elemei is - folytatta Elek Judit, hozzáfűzve, hogy a főszerepre Maia Morgenstern, román származású színésznőt kérte fel.

Arra a kérdésre, hogy pályájának mely pontjait tartja a legfontosabbnak, a Balázs Béla-díjas filmrendező úgy válaszolt: élete 70 éve alatt hét-nyolc "nagyon sarkalatos, a világot megváltoztató rendszerváltás történt".

Mindent, amit a történelem hozott, "keményen átéltem" - hangsúlyozta Elek Judit, példaként említve a második világháborút, amikor a budapesti gettóba zárták. Az 1968-as eseményeket is több oldalról látta, hiszen nemcsak Budapesten és Prágában járt ekkor, hanem három hónapot töltött Párizsban is - mondta, megjegyezve, hogy a francia újhullám rendkívüli hatást gyakorolt nemcsak rá, hanem saját filmes generációjára is.

Elek Judit első munkáit a Balázs Béla Stúdióban készítette. Közülük a Meddig él az ember című dokumentumfilmmel nemzetközi sikerek sorát aratta már, amikor első játékfilmjét, a Sziget a szárazföldönt forgatta. Az 1980-as években érdeklődése a történelem felé fordult. Martinovics Ignácról tv-filmet készített, majd a tiszaeszlári vérvádpert dolgozta fel Tutajosok című kétrészes játékfilmjében.

Alkotásaival számos fesztiváldíjat nyert, többek között Oberhausenben, Mannheimben, Locarnóban, Montpellier-ben, Montrealban és Salernóban. Legutóbbi filmje, A hét nyolcadik napja - más fesztiváldíjak mellett - a 38. Magyar Filmszemlén és Kairóban is elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

Munkásságát 1987-ben Balázs Béla-díjjal, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el.



bbe \ bsa \ ppd

MTI 2008. március 15., szombat 16:04

Információ

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását