2024. április 24. - György

Könyvben a nagy ukrajnai éhínség

Tizenkilenc kötetből álló Nemzeti Emlékkönyvet jelentetnek meg a holodomorról, az Ukrajnában 1932-1933-ban pusztító nagy éhínségről, melyet az ukránság legnagyobb nemzeti tragédiájaként tartanak számon.
2008. március 15. szombat 09:54 - Hírextra

Az egy összefoglaló részből és Ukrajna 17 megyéjében és Kijevben külön-külön szerkesztett kötetekből álló sorozatot az ukránság legnagyobb nemzeti tragédiájaként számon tartott holodomor (szó szerint: halálra éheztetés) 75. évfordulójára jelentetik meg.

A zaxid.net lvivi (lembergi) internetes hírügynökség jelentése szerint a sorozat kiadásáért felelős Ivan Vaszjunik miniszterelnök-helyettes felszólította a kötetek összeállítóit, a Nemzeti Emlékezet Intézetének a munkatársait és az érintett megyék helyettes kormányzóit, hogy gyorsítsák fel az emlékkönyvbe kerülő adatok összegyűjtését. Azt is szorgalmazta, hogy a kötetek összeállításával kapcsolatos munkát ne korlátozzák a csak papír alapú közlésre, hanem hozzanak létre tematikus hang- és képarchívumokat is.

A holodomor évfordulójáról rendezvénysorozattal, közte nagyszabású nemzetközi tudományos konferenciával emlékeznek meg november 22-én és 23-án Kijevben. A fórumnak a szervezők szerint az lesz a célja, hogy felhívja a nemzetközi közvélemény figyelmét az ukránság nemzeti tragédiájára, tudassa a világgal, hogy a holodomor az ukránellenes politikát folytató szovjet rezsim által megtervezett népirtás volt.

Mivel az őszi megemlékezésekre sok magas rangú külföldi vendéget várnak, Kijev szerint az emlékkönyv további érv lehet amellett, hogy a világ közvéleménye is népirtásként ismerje el a múlt század harmincas éveinek elején mesterségesen előidézett éhínséget.

Az ukrán parlament 2006. november 28-án fogadta el azt a törvényt, amely az ukránokon elkövetett népirtásnak ismeri el a holodomort.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását