2024. május 9. - Gergely

Fejszék a régmúltból

Egy holland amatőr régész merő véletlenségből kora kőkorszakbeli fejszékre bukkant Nagy-Britannia Északi-tengeri partvidékének homokjában, amelyet előzőleg kotrógépek szedtek fel a tenger mélyéről. A 28 kőbalta korát mintegy százezer évesre becsülik - jel
2008. március 15. szombat 10:01 - Hírextra

Feltételezések szerint a fejszéket mamutvadászok használták az állatok elejtésére. "Ez a hallatlanul érdekes lelet hozzásegíthet ahhoz, hogy az eddiginél többet tudjunk annak a régiónak a történetéről, amely napjainkban az Északi-tenger felszíne alatt terül el" - mutatott rá Ian Oxley, az English Heritage (Angol örökség) kulturális szervezet tengeri régészeti szakértője.

Ismeretes ugyan, hogy éltek emberek a ma az Északi-tenger által elöntött területen, de eddig csak kevés bizonyíték támasztotta ezt alá - fűzte hozzá Oxley. A fejszéket Jan Meulmeester holland amatőr régész találta meg a kelet-angliai partoktól mintegy 13 kilométerre, 23 méter mélyről kikotort kavicsban.

Meulmeester rendes körülmények között mamutcsontok- és fosszíliák után kutat az építőanyagnak használt tengeri homokban, amelyet átmenetileg egy holland rakparton tárolnak. Miután az első fejszét megtalálta, még három hónapon kutatott továbbiak után.

Az értékes leletet most brit és holland régészek tanulmányozzák

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását