2024. április 25. - Márk

Az USA nacionalista

A gazdasági nehézségek, az emelkedő benzinárak és az iraki háború terhe ellenére az amerikai a leghazafiasabb érzelmű nemzet a világon - derült ki a Chicagói Egyetem közvélemény-kutató központjának legújabb nemzetközi felméréséből.
2008. július 7. hétfő 08:14 - Hírextra
A 34 országot vizsgáló kutatás júniusi eredményei szerint az Egyesült Államok polgárai a legbüszkébbek hazájukra. A listán őket követik a venezuelaiak, az írek és a dél-afrikaiak.
A megkérdezetteknek 10 különböző szempont alapján kellett megmondani, mennyire büszkék a hazájukra. Az Egyesült Államok valamennyi kategóriában messze felülmúlta a többi országot, különösen az amerikai demokrácia, a gazdaság, a politikai befolyás, a tudomány és a katonai hatalom felett érzett büszkeség tekintetében.

A Rasmussen Reports nevű közvélemény-kutató intézet egy június végén készített felméréséből kiderült: az amerikai válaszadók háromnegyede büszke országa történelmére. A pártpreferencia azonban némileg árnyalta a képet, mert míg a republikánus szavazók 91 százaléka azt állította, hogy büszke az ország múltjára, a demokraták közül csak 64 százalék gondolta így. Még szembeötlőbb, hogy míg a republikánusok 72 százaléka, a demokratáknak csak 29 százaléka vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államok a szabadság és igazságosság földje volna.

Az 1000 megkérdezett résztvevő kétharmada egyetértett azzal az állítással, hogy az Egyesült Államok "pozitív modellt állít a világ más országai számára" az emberi jogok vonatkozásában.
A hazafiasság mértéke központi kérdéssé nőtte ki magát az idei amerikai elnökválasztási kampányban. A várható elnökjelöltek mindkét oldalon arra törekszenek, hogy minél hitelesebb patriótának állítsák be magukat. A CNN felmérése szerint John McCain, a republikánus elnökjelöltség várományosa sikeresebb ezen a téren, míg Barack Obamát, a várható demokrata jelöltet a válaszadók kevésbé tartották hazafias érzelműnek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását