2024. április 28. - Valéria

Csillag a holló árnyékában

A Reneszánsz Év nagyszabású kiállítás-sorozata, a négy intézmény összefogásával megvalósuló "4x a reneszánszról" első állomását, a Csillag a holló árnyékában című tárlatot Hiller István oktatási és kulturális miniszter mutatta be a sajtó képviselőinek az
2008. március 13. csütörtök 14:25 - Hírextra

A tárcavezető a kiállítások történetében egyedülálló, példamutató összefogásnak nevezte a nemzeti könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria együttműködését a Reneszánsz Év keretében.

A tradíció és a múlt hagyományainak tiszteletét középpontba helyező reneszánsz összekötött a XV. században, és összeköt a XXI. században is - hangsúlyozta Hiller István.

A reneszánsz gondolkodás azonban nemcsak múltidézésről, a XV. század Magyarországáról szól, hanem egy új mentalitást, nyitottságot és szembenézést is jelent - tette hozzá.

A Vitéz János reneszánsz tudós, mecénás, esztergomi érsek személyét középpontba állító, használati és díszkódexeket bemutató tárlattal kapcsolatban a miniszter elmondta: a Reneszánsz Év keretéből százmillió forinttal támogatják Vitéz János Esztergomban található egykori dolgozószobájának, a Studiolónak a felújítását.

Monok István, az OSZK főigazgatója a tárlat címével kapcsolatban elmondta: a hollós címeréről ismert uralkodó, Mátyás király árnyékban hagyta Vitéz Jánost, a kor kiemelkedő kultúraszervezőjének címerében található csillag azonban mégis látható volt.

Az OSZK épületében pénteken nyíló kiállításon - amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitánya is egyben - először látható Kálmáncsehi Domokos püspök breviáriuma, a könyvfestészet egyik XV. századi remekműve.

A Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon alcímet viselő, június 14-éig megtekinthető tárlaton egyházi tárgyú könyvek és világi tárgyú kódexek is helyet kapnak.
Az érdeklődők megtekinthetik a 300 körül keletkezett Acaphalos kódexet, amely egy távol-keleti utazást és az ennek során látott népeket, tájakat mutatja be.

Egy másik teremben külön szentélyben helyezték el Vitéz János ötven hivatalos és hét magánlevelét. A Hunyadi László és Mátyás nevelőjeként, később Mátyás király kancellárjaként, majd esztergomi érsekként működő politikus jellegzetes jegyzetelési módját hat kötet mutatja be a tárlaton, ahol a Hess András által elsőként nyomtatott kötet, a Cronica Hungarorum is látható.

Az egyedülálló gyűjteményt felvonultató tárlat darabjai az OSZK-n kívül a müncheni állami könyvtárból, a salzburgi St. Peter könyvtárból, az osztrák nemzeti bibliotékából és a Vatikáni Könyvtárból érkeztek, de műveket adott kölcsön az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára, a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is.

A Csillag a holló árnyékában című tárlatot a "4x a reneszászról" című kiállítás-sorozat részeként Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából, a Reneszánsz Év keretében rendezik meg.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását