2024. április 26. - Ervin

Korniss Dezső-kiállítás

A 20. század egyik legnagyobb festőegyénisége, Korniss Dezső életművéből nyílik kiállítás szombaton a szentendrei MűvészetMalomban az alkotó születésének közelgő 100. évfordulója kapcsán.
2008. szeptember 11. csütörtök 09:22 - Hírextra
A mostani bemutatón összesen csaknem 400 alkotás tekinthető meg, részben magángyűjtők jóvoltából. Korniss Dezső 1984-ben halt meg, utoljára 1980-ban rendeztek alkotásaiból életmű-kiállítást - mondta el Kiss Zsuzsa, a MűvészetMalom sajtóreferense az MTI-nek.

Kifejtette: a gazdag anyag jól tükrözi, hogy a festő több szálon kapcsolódik a század nyelvújító, avantgárd művészi törekvéseihez. Korniss Dezső alkotói pályáján jól elkülöníthető korszakok és gyakran egymással párhuzamos, ugyanakkor eltérő stílusirányzatban készült művek váltogatták egymást, mindez a kiállítás képanyagán jól nyomon követhető - tette hozzá Kiss Zsuzsa.

Különösen érdekesek az 1930-as években festett művek, amelyek nagy része Szentendrét és a szemben lévő Szentendrei-sziget színvilágát örökítette meg. Korniss Dezső ezekben az években barátjával, Vajda Lajossal gyakran indult állvánnyal a hóna alatt felfedezni a Duna-kanyar természeti világát. Ebből a korszakból került most elő egy magángyűjteményből a sokáig elveszettnek hitt Tücsök-tánc sorozat néhány darabja, amelyet láthat a közönség a november 16-ig megtekinthető tárlaton.

Ugyancsak érdeklődésre tarthatnak számot a magyaros népi motívumokat modern formában, letisztult, konstruktív stílusban megjelenítő Korniss-képek, közöttük a különös hangulatú Rablók és a Pásztorok című alkotások.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását