2024. május 3. - Tímea, Irma

AZ MSZP Szocialista platformja a népszavazásról

Magyarországon tizennyolc éve az egyik legsúlyosabb és a legtöbb vitát kiváltó kérdés a nagy ellátó rendszerek reformjának ügye: azokat milyen ütemben, mely társadalmi csoportokra milyen mértékű terheket hárítva hajtsa végre az ország.
2008. március 13. csütörtök 07:49 - Hírextra
A március 9-én megtartott népszavazás döntése egyértelmű: a véleményt nyilvánítók túlnyomó többsége nem fogadja el, hogy további hozzájárulást kelljen fizetni egyes közszolgáltatásokért. A hazai és külföldi szakértők elemzései egybehangzóak: a Fidesz-MPP populista politikájának közjogi támasztékát az Alkotmánybíróság adta, amikor nyilvánvalóan közteherviselést érintő kérdésekben utat nyitott a referendumnak. A vasárnapi eredmény logikusan következett a feltett kérdésekből, csupán a részvétel aránya okozhatott meglepetést. Az is tény, hogy a népszavazáson igennel válaszolók közül hozzávetőlegesen egy millió baloldali szavazónak számít, vagyis saját szimpatizánsaink közül ennyien nem támogatták a kormányt a népszavazásra vitt kérdésekben.
A Magyar Szocialista Párt korábban nem tapasztalt ellentmondásos helyzetbe került: egyszerre kell érvényt szerezni a népszavazási döntésnek, folytatni a reformpolitikát, de másképpen, és visszaszerezni a párttól eltávolodott szavazók bizalmát. A Szocialista Platform megalakulás óta következetesen hirdeti: Csak az emberek felé forduló, hiteles és tisztességes politikával lehet eredményesen kormányozni. Az MSZP számos alkalommal megmutatta, hogy képes erre. Most a párt bázisát megszólítva, értelmiségi és szakmai holdudvarát kiszélesítve, politikáját megújítva teremthet esélyt a demokratikus baloldalnak. Még nem késő!

A Gyurcsány-kormány elmúlt két éve számos megfontolásra érdemes tapasztalattal szolgált a koalíciós együttműködés terén. Álláspontunk szerint a következtetéseket levonva: a kedvező tapasztalatokat megerősítve, a kedvezőtleneket elhagyva kell a közös kormányzás hatékonyságán javítani. Elutasítjuk, azt a gyakran hangoztatott igaztalan és hamis szembeállítást, miszerint az MSZP egy lassú, sokféle érdektől szabdalt, a változtatásoktól tartó párt, amely a dinamikus, friss szemléletű liberális párt nélkül nem lenne képes korszerű kormányzati politikát megvalósítani. Az SZDSZ államtitkárának a Magyar Köztársaság miniszterelnökére tett megjegyzését visszautasítjuk és úgy gondoljuk, hogy kormányzati tisztségviselő ilyen kijelentést kétszer engedhet meg magának: először és utoljára. A népszavazás után arra van szükség, hogy a koalíciós partnerek a kormány előtt álló kihívásokra koncentrálva az ország versenyképességét és fejlesztését szolgáló gazdasági és társadalmi programok kidolgozására és végrehajtására fordítsák figyelmüket.

Budapest, 2008. március 11.

Az MSZP Szocialista Platformjának
ügyvivői testülete
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását