2024. április 20. - Tivadar

Kínába repült a népi zenekar

Szerdán repült el Budapestről a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, hogy a már Kínában vendégszereplő tánckarhoz csatlakozva föllépjen a Magyar Concerto - Hommage a Bartók Béla című műsorával Hongkongban, a kínai magyar évad keretében.
2008. március 12. szerda 17:22 - Hírextra

Németh Zsuzsanna, az együttes művészeti titkára elmondta az MTI-nek, hogy az együttes: a tánckar és a zenekar Herczku Ágival csütörtökön Hongkongban adja elő a Magyar Concertót, majd még két alkalommal lép föl vele. A darabot Mihályi Gábor művészeti vezető irányításával a 2007-es egyesült államokbeli, csaknem négy hónapos turnéra készítették, s a bemutatója 2006-ban volt Budapesten a Művészetek Palotájában.

A tánccsoport a Naplegenda című műsort március 6-tól négy alkalommal mutatta be Kantonban, Kuangtung (Guangdong) dél-kínai tartomány központjában, hatalmas sikerrel. 15 leány és 16 fiú táncolt, s Herczku Ági énekelt.

A magyarok keleti rokonságát is érzékeltető műsor a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulataiból koreografált mű. Mihályi Gábor rendező, koreográfus állította színpadra a táncjátékot, és Nikola Parov szerezte hozzá az ősi motívumokat is fölhasználó, friss hangzású zenét, amely CD-ről hangzott fel a színpadon. A Naplegenda című előadásuk premierje 2000-ben volt.

Az Állami Népi Együttest 1951-ben alapították azzal a feladattal, hogy gyűjtse a magyar nyelvterület néptáncát és népzenéjét, tartsa életben, s adja tovább a színpadon. Az együttes csaknem 60 éves fennállása alatt bejárta szinte az egész világot, mindenütt nagy sikereket aratva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását