2023. március 22. - Beáta, Izolda

A Mojszejev Táncegyüttes novemberben Miskolcon

Először lép színpadra Miskolcon a világszerte ismert moszkvai Mojszejev Táncegyüttes, a helyi Művészetek Háza által szervezett programot a sportcsarnokban tartják majd november 24-én.
2008. október 16. csütörtök 21:36 - Hírextra
Juhász Rita, az intézmény vezetője az MTI-nek elmondta: az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött. Budapesten 1946 óta kilenc alkalommal szerepelt nagy sikerrel, legutóbb 2002-ben.

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki. A művész Moszkvában, a Nagyszínház stúdiójában tanult táncolni. 1924-ben már a Bolsojban lépett fel, s hamarosan szólista, majd balettmester lett. A húszas-harmincas években gyalog és lóháton bejárta az országot, ismerkedett a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és motívumokat.

A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. Mojszejev sokat küzdött a "felkent" szakértőkkel, hogy érvényesíthesse elképzelését - a cselekményesség erőteljes kifejezését a táncban, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözését -, de táncosaival is, amíg kialakította saját stílusukat. Első műsoruk, A Szovjetunió népeinek táncai azonnal ismertté tette őket. Később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek.
Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Az utánpótlás biztosítására 1943-ban az együttes táncstúdiót alakított. Az együttesbe bekerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között.

Igor Mojszejev művészetét számos rangos kitüntetéssel díjazták. A Szovjetunió Népművésze, többszörös Állami-díjas, a Lenin-rend birtokosa volt, megkapta a Dance Magazine díját és az amerikai tánc-Oscart, a Francia Nemzetgyűlés tiszteletbeli tagjává választotta, és Magyarországon is kitüntették.

Századik születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz államfő Igor Mojszejevet lakásán kereste fel, hogy átadja neki a legújabb kitüntetést. 2007 novemberében halt meg 101 évesen, de a társulat azóta is sikeresen működik.

Novemberi magyarországi turnéja során Miskolc mellett Budapesten a Papp László Sportarénában, majd Szegeden, és Pécsett lép fel a Mojszejev Táncegyüttes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását