2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A titkosszolgák készülnek az ünnepre

A kormány Nemzetbiztonsági Kabinetje március 11-én ülést tartott. A testület áttekintette - a rendőri és nemzetbiztonsági szervek értékelése alapján - a március 15-i nemzeti ünnepre való felkészülést.
2008. március 12. szerda 14:47 - Hírextra

Az egybehangzó értékelésekből kiderül, hogy az ünnepre készülő szervezetek, békés megemlékezésre készülnek: törvényes eszközökkel kívánnak véleményüknek hangot adni. Egyes szélsőséges csoportok készülődnek az ünnep megzavarására, ám tisztában vannak vele, hogy minimálisra zsugorodott támogatottságuk, nem szolidáris velük egyetlen nagy szervezet sem: a nagyobb nem állami rendezvények rendfenntartói is együttműködnek az ünnepet biztosító rendőrséggel.

A rendőri erők és a velük igen szorosan együttműködő nemzetbiztonsági szervek felkészültek arra, hogy megakadályozzák a bajkeverők próbálkozásait az ünnep megzavarására, továbbá hogy biztosítsák a polgárok békés, méltóságteljes megemlékezését.

A testület foglalkozott a bizottsági jelentés alapján a Gripen beszerzés körülményeivel is. Megállapította, hogy a 2001-es beszerzés ellentétben állt az Országgyűlés vonatkozó határozatával és ezzel kapcsolatban nem folytatták le a közbeszerzési eljárást sem: az eljárásmód törvénysértő volt. Nem előzte meg az akkori döntést hatástanulmány, több a beszerzéshez kapcsolódó dokumentum pedig eltűnt.

A döntés katonai, illetve szakmai szempontból célszerűtlen, indokolhatatlan volt. Az utolsó pillanatban változott a javaslat, ami teljesen ellentétes volt az előzetesen kifejtett szakvéleményekkel. A 2003-as kiegészítő döntés a NATO kívánalmak alapján a 2001-es helyzetből való kiút keresését szolgálta, akkor már nem volt lehetőség közbeszerzési eljárásra.

A bizottsági jelentés e megállapításaival kapcsolatban a Nemzetbiztonsági Kabinet - tekintettel a Gripen beszerzések ügyében több országban folyó vizsgálatokra is - mindenképpen indokoltnak tartja a felmerülő kérdések átfogó vizsgálatát és tájékoztatni kívánja a Legfőbb Ügyészséget is.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását