2024. április 29. - Péter

"Hiányos" kincsek a Louvre-ban

Az ókori Babilon kincseit vonultatja fel legújabb tárlatán a Louvre, ám a kiállítás anyagából hiányoznak a bagdadi Nemzeti Múzeumban őrzött leletek. Babilont, amelynek romjai Bagdadtól 80 kilométerre délre találhatók, az antik világ egyik legszebb városán
2008. március 12. szerda 14:45 - Hírextra

A hiedelmek szerint itt építette fel Nabukodonozor, Babilon királya a világ hét csodájához sorolt Szemirámisz függőkertjeit. A város hanyatlása Kr. e. a VI. században kezdődött, amikor II. Kürosz perzsa király meghódította Babilont.

A párizsi kiállítás az igazi Babilont, a mezopotámiai város hihetetlen fejlettségét és kultúráját igyekszik a látogatók elé tárni, elválasztva a valóságot az irigység szülte mítoszoktól. Az évszázadok során ugyanis a város a túlméretezett ambíciók és a gyarlóság jelképévé vált, hiszen a Genezis (a Teremtés) Könyve szerint itt vallott kudarcot a Bábeli torony, az egekbe vezető építmény létrehozásának terve.

A tárlaton bemutató leletek között szerepel Hammurápi törvénykönyve. Hammurápi Kr.e. 1700 körül hatalmas birodalommá egyesítette Mezopotámia területét, és Babilont tette meg fővárosává. Babilon romjainak átkutatása során derült ki, hogy a birodalom székvárosa, a közigazgatás és egy új vallási kultusz központja, sűrű népességű hely volt. Itt lakozott Marduk, a babiloni birodalom főistene, akinek az ösztönzésére a legenda szerint Hammurápi rögzítette a birodalmi törvényeket és jogot. Az uralkodó teljesítette a parancsot: a törvénygyűjtemény eredeti szövegét egy híressé vált kőoszlopon 1901-ben Susában találták meg.

A párizsi kiállítás bemutatja az aprócska aranyozott szobrokat, a színpompás téglapanelekről figyelő oroszlánokat, valamint a világhódító Nagy Sándor márvány mellszobrát - a makedón uralkodó Kr.e. 323-ban hunyt el Babilonban.

Mint Beatrice Andre-Salvini, a párizsi kiállítás kurátora elmondta, a tárlat anyagát a világ több múzeumából kölcsönözték ki. Ugyanakkor nem sikerült egyezségre jutniuk a bagdadi illetékesekkel. Ebben egyrészt az iraki biztonsági helyzet játszott közre, ugyanis túl kockázatosnak ítélték a felbecsülhetetlen értékű kincsek szállítását. Közrejátszhatott az irakiak ódzkodásában az is, hogy 2003-ban, amikor a szövetségesek az Egyesült Államokkal az élen elérték az iraki fővárost, a fejetlenségben kifosztották a bagdadi múzeumot. Számos műtárgyat később megtaláltak, ám egyes becslések szerint 3000-7000 darab, köztük 40-50 felbecsülhetetlen történelmi jelentőségű lelet mind a mai napig hiányzik.

Az irakiak bizalmát az sem erősíti, hogy Babilon közelében állomásozó amerikai és lengyel egységek tehergépkocsikkal igen gyakran keresztülhajtottak a romváros területén, kárt okozva a régészeti leletegyüttesben.

A Louvre kiállítása június 2-ig látogatható, onnan Berlinbe vándorol, ahol június 26 és október 5-e között tekinthető meg a Pergamon Múzeumban. Ezután a British Museum következik: az angol fővárosban a tárlat, amely november 13-a és 2009. március 15. között látogatható, kiegészül video- és fényképanyaggal, amely ismerteti azt a kárt, amelyet az amerikai és lengyel egységek okoztak Babilonban.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását