2024. április 19. - Emma

A Magyar Jazz Ünnepe

Budapesten és kilenc vidéki városban rendezik meg az idén a Magyar Jazz Ünnepét; a március 18-án kezdődő, háromhetes programsorozat keretében adják át a Szabó Gábor Jazz Életműdíjat, amelyet az idén Oláh Kálmán zongoristának, zeneszerzőnek ítéltek - közöl
2008. március 12. szerda 08:56 - Hírextra

A zenei szervezet tájékoztatása szerint a fővárosi koncerteket és a hozzájuk kapcsolódó eseményeket március 20. és 22. között a Benczúr Házban tartják. Ott adják át március 20-án a Szabó Gábor Jazz Életműdíjat Oláh Kálmánnak, akinek február 23-án a szövetség tagjai titkos szavazással ítélték oda az elismerést.

A díjátadót követően Oláh Kálmán ad koncertet együttesével, a Trio Midnighttal, amelyben Egri János nagybőgőzik és Balázs Elemér dobol. Őket korábbi Szabó Gábor-díjas művészek követik a színpadon: fellép a C.A.E. Trio, a Magyar Jazz Quartet és a Kőszegi Imre Quintet.

A háromnapos budapesti rendezvénysorozaton a Benczúr Ház dísztermében a hazai dzsesszélet meghatározó egyéniségei játszanak, köztük Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György és Zsoldos Béla.

A Benczúr Klubban a legfiatalabbak mutatkozhatnak be: március 21-én, pénteken az Erkel Ferenc Jazz Zeneművészeti Szakközépiskola hallgatói játszanak, 22-én, szombaton a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz szakos hallgatói lépnek fel.

A fiatal generáció képviselői az utolsó napon a díszteremben is színpadra léphetnek: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének Bigbandje játszik László Attila vezetésével. Utána Dresch Mihály kvartettje, majd a Fusio Group zárja a fesztivált.

A Magyar Jazz Szövetség alakulása évében, 1990-ben rendezte meg először a Magyar Jazz Ünnepét, amely később más rendezvények keretében élt tovább. Tavaly márciusban a szövetség újra önálló fesztivált szervezett, idén pedig több vidéki város - Székesfehérvár, Nagykanizsa, Debrecen, Szolnok, Balatonboglár, Cegléd, Szombathely, Pécs és Tatabánya - is bekapcsolódik a koncertsorozatba.

A vidéki helyszíneken két-két zenekar hallható majd a budapesti fellépők közül, valamint egy helybéli együttes is játszik. A Magyar Jazz Ünnepének első koncertje Debrecenben lesz március 18-án a Kölcsey Központ Báltermében, az április 9-i záró koncertet Tatabányán, az Erkel Ferenc Zeneiskolában rendezik.

A teljes program megtalálható a Magyar Jazz Szövetség honlapján, a www.jazzszovetseg.hu címen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását