2024. április 16. - Csongor

Minden művész reményt vesztett

Horvát mediterrán címmel nyílik kiállítás Ivan Balazevic horvát festőművész képeiből az alkotó jelenlétében szerdán este Budapesten, az Aranytíz Művelődési Központban.
2008. április 15. kedd 21:05 - Hírextra

Ivan Balazevic három éve kezdte el a "todos artistas desperados" (minden művész reményt vesztett) című sorozatát, s ennek első darabjai igencsak sötét tipográfiai applikációk voltak, de mára világosodott ez a kép, sőt élénk színek, mediterrán hangulat árad a képekből - mondta el az MTI-nek Szabó Lilla művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa, a tárlat kurátora.

A művész sorozatából 16 festmény lesz látható a kiállításon, absztrakt és figurális elemek keverednek a képeken, lírai erotika lengi be nőalakjait áttetsző színekkel. Figyelemre méltó alkotó - tette hozzá a kurátor.

Ivan Balazevic 59 éves, a bácskai Tavankuton született, 10 éves korától Szabadkán élt, majd Zágrábban elvégezte a Képzőművészeti Akadémiát. Mestere volt Ivan Mestrovic, a világhírű horvát szobrász és Marjan Detoni festő, grafikus, a XX. századi horvát képzőművészet egyik nagy alakja. 1974-től a tengerparti Novi Vinodolskiban él és dolgozik.

Magyarországon, Pécsett volt kiállítása az 1970-es években, majd Budapesten is az N Galériában.
A szerdán nyíló kiállítás anyaga Szabadkáról érkezik, hétfőn ott zárt a tárlat, amely Budapesten a Belváros-Lipótváros Horvát Kisebbségi Önkormányzata, a horvát nagykövetség és a horvát idegenforgalmi képviselet támogatásával valósul meg.

Szabó Lilla megjegyezte, hogy "egy olyan művészt ismerhet meg a tárlatlátogató közönség, aki képes megújulni csakúgy, mint az a szellemi közeg, amelyben él. A rosszat hátrahagyva pozitív képpel áll a világ elé, s ez leolvasható a képeiről."

A Horvát mediterrán című tárlat május 5-ig tart nyitva az V. kerület Arany János utca 10. alatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását