2024. május 3. - Tímea, Irma

Mosoly

Mosoly címmel Kígyós Borbála festő és textiltervező művész alkotásaiból látható kiállítás szerdától Budapesten, a VAM Art and Design Galériában. A tárlaton festmények, kézzel festett hernyóselyem függönyök, ágytakarók, egyedi kárpitfestésű art deco bútoro
2008. február 6. szerda 09:30 - Hírextra

A kiállításon megjelenő tárgyak és festmények az elmúlt évek, utazások összegzéseként jöttek létre, személyre szabott, egyedi tervezéssel.

"Iparművészeti munkáim kiindulópontját mindig festményeim adják. Az ott megfogalmazott gondolat áttétele +alkalmazott műfajra+. Ettől egyediek, egyszeriek és megismételhetetlenek, ugyanakkor használhatóak is egyben" - vallja a művész.

Kígyós Borbála rámutatott arra, hogy a létrejött tárgyak festőisége mindig megmarad, s mivel a festészet felé komolyan Japánban fordult, ahol a kimonófestés mellett a hagyományos kalligráfiai technikákat is elsajátította, ezért festészeti gondolkodása, s tárgyformálása alapvetően különbözik az európaitól.

"Alapul az indiai kézzel szőtt hernyóselymet választom általában, mert faktúrájánál fogva az anyag sajátos, izgalmas és kedves plaszticitást ad. Esendő és sokszínű, mint amilyenek mi vagyunk - a göböktől, a vastagabb-vékonyabb szálak játékától olyan emberivé és játékossá válik. Igyekszem olyan tárgyak és belső terek létrehozására, amik mosolyt, derűt, harmóniát váltanak ki szemlélőjükből és a velük együtt élőkből" - írta a festőművész, március 6-ig megtekinthető kiállítását ajánlva.

Kígyós Borbála a pécsi Művészeti Szabadiskolában és a Janus Pannonius Tudományegyetemen, valamint Japánban tanult. Textiltervezőként dolgozott Tokióban és New Yorkban, Hollóházán pedig porcelán kollekciókat hozott létre. Munkáit kiállították az ország több településén, továbbá Japánban és az Egyesült Államok több városában is. Műveit több közgyűjtemény őrzi, így például a kiotói Design Museum, New Orleansban a Jewish Community Center, Budapesten pedig az Ernst Múzeum.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását