2024. március 29. - Auguszta

Újra indul a Borsodi Művészeti Fesztivál

Több mint harminc programmal várja az érdeklődőket szerdától tizenkét napon át a VIII. Borsodi Művészeti Fesztivál, amely az észak-borsodi térség egyik legnagyobb kulturális rendezvénye.
2008. június 18. szerda 12:16 - Hírextra
Sajó Attila főszervező a kezdeteket felidézve azt mondta: 2001-ben szervezte meg a kazincbarcikai Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár az első fesztivált. A vállalkozás merésznek tűnt, mert Észak-Borsod térségében ilyen jellegű rendezvénysorozat eddig még nem volt.
Mint mondta, a sikeres lebonyolítás érdekében példamutatóan fogott össze 11 település: hat város, - Kazincbarcika, Ózd, Putnok, Szendrő, Edelény, Sajószentpéter - a térség két idegenforgalmi végpontja - Szilvásvárad, Aggtelek - és három község (Dédestapolcsány, Bánhorváti és Sajógalgóc).

A főszervező hozzátette: a fesztivál célja, hogy a művészetek segítségével az itt élők és az idelátogatók fedezzék fel a térség szépségeit, az egykori dicső és gazdag múltat sugárzó kastélyokat, a gyönyörű és bájos templomokat és az utánozhatatlan természeti szépségeket. Egyebek mellett az edelényi Coburg-kastély, a bánhorváti Platthy-kastély udvara, a szilvásváradi Pallavicini-kastély rózsakertje, a dédestapolcsányi, szendrői, sajószentpéteri templomok, a kis falu, Sajógalgóc hangulatos Szent István tere, a világon egyedülálló aggteleki cseppkőbarlang hangversenyterme biztosította az előadások utánozhatatlan, eredeti színpadát - részletezte.
Arról is beszámolt, hogy a program összeállításának csupán egyetlen szempontja van, a minőség.

Valódi sztárparádét, felejthetetlen műsorokat láthattak a nézőik 2001-től minden esztendőben. A fesztivál összművészeti, így nagyszerűen megférnek egymás mellett a különböző művészeti ágak a komolyzenétől a táncművészeten át az igényes könnyűzenéig, valamint a gyermekműsorok, a fiataloknak szóló koncertek és az idősebbeknek szánt programok.
A első fesztivált - 2001-ben - mintegy 4 és félezren látták, tavaly pedig már több mint 12 ezerre gyarapodott a nézők száma. A szervezők az események látogatását is megoldották, ugyanis az előadásokra különbuszokat indítanak. Új helyszínei a rendezvénynek Berente, Borsodszirák és Sajókaza, ezen települések szintén csatlakoztak a programokhoz.

Idén több mint 30 program várja az érdeklődőket, amelyek a fele díjtalanul látogatható. A rendezők célja az, hogy biztosítsák a kulturális esélyteremtést és növeljék az igényes művészeti programok iránt érdeklődők egyre gyarapodó táborát. A június 18-tól 29-ig tartó fesztiválon többek között a Bikini, a Bojtorján, az R-Go, a Besh o Drom, a Shannon együttesek, Hobo, Horgas Eszter, Szabadi Vilmos, a Magyar Nemzeti Énekkar és a L'art Pour L'art Társulat szórakoztatja a közönséget - mondta Sajó Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását