2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ír zene a Fonóban

Pénteken ismét megrendezik a Fonó Budai zeneházban (XI. Sztregova u 3.) a hagyományos Szent Patrik-napi ír fesztivált. Az írek világszerte március 17-én ünneplik V. században élt védőszentjük napját. A rendezvény gazdája az Eclectica együttes és az Ír-Ma
2008. március 11. kedd 11:35 - Hírextra
Szent Paktrikról azt tartják, hogy ő vitte Írországba a kereszténységet, és a legenda szerint az ő nevéhez fűződik a kígyók kiűzése a brit szigetekről.

Az Eclectica együttesen kívül fellép a fesztiválon Lajtai Kati (Crystal) és a skót-ír Fianna, a magyar Bran együttes, az ír-magyar-osztrák Irish Rovers.

Az Eclectica együttes 2000-ben alakult. Repertoárjuk a XVIII.- XX. századi kelta eredetű tradicionális népdalokból, breton és erdélyi táncdallamokból és saját szerzeményekből alakult ki, amelyet "rockosabb", modernebb hangzásban adnak elő. Közreműködői népzenei, ír zenei fórumoknak a Fonóban, a Jókai-klubban, a Benczúr-klubban, a Petőfi Csarnokban és másutt. Fellépnek a Sziget Fesztiválon, a Dunaújvárosi Fesztiválon, a Csipero Fesztiválon.

Az ír és angol kortárs előadók (Loreena McKennitt, U2, Simple Minds, Dido, stb.) szerzeményeinek népzenei illetve jazz-rockos átirata színesíti repertoárjukat.

A Bran együttes 1993 óta a magyarországi ír zenei élet egyik fontos résztvevője, rangos népzenei rendezvények és fesztiválok állandó szereplője. A zenekar az általuk játszott dallamokat saját írországi gyűjtéseik anyagából válogatja össze, így a hagyományos ír zenét teljes sokszínűségében mutatják be. Repertoárjukon megtalálhatóak a vidám kocsmadalok, a balladisztikus hangulatú ír- és angol nyelvű énekek, a régi hárfás hagyomány dallamai és a virtuóz hangszeres játékot igénylő, friss tempójú népi tánczenék is.

Az Irish Roverst 1992-ben alakította a belfasi Patrick McMullan és a budapesti Pejtsik Péter. A jelenlegi triófelállás harmadik tagja, Torma Ferenc 1994-ben csatlakozott a zenekarhoz. Ír népzenét, tradicionális és kocsmazenét játszik saját feldolgozásban. Pejtsik Péter egyéni hegedűjátékában tradicionális ír, progresszív rock, és klasszikus zenei elemek ötvöződnek sajátos zenei és hangzásvilággá. McMullannek és Torma Ferencnek köszönhetően koncertjeik soha nem unalmasak, mindig szolgálnak meglepetéssel.

Ezen a koncerten csatlakozik hozzájuk a Németországban élő Nicole Janss.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását