2024. április 19. - Emma

Göndör István és a földgázimport

Az energiaellátás biztonságáról, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet magyarországi megvalósításáról, a felsőoktatás helyzetéről, valamint a március 9-ei népszavazásról beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.
2008. március 11. kedd 11:38 - Hírextra
Göndör István (MSZP) felszólalásában kiemelte: Magyarország energiafelhasználásában a földgáz részaránya jelenleg 43-44 százalék körül van, ami a szakértők szerint is túlzott. Magyarország történelmi öröksége, hogy importra szorul - tette hozzá. Mint kiemelte, régi szándék volt, hogy több szállítóvezeték haladjon át az országon. Véleménye szerint a Déli Áramlat gázvezetéknél látszik, hogy megfelelő forrásoldal van.

Keller László, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt mondta, a nagyobb energiabiztonság a mindennapok biztonságát jelenti az emberek számára. Kiemelte: Magyarország nemzeti érdeke, hogy a Déli Áramlat-projekt megvalósuljon. Hozzátette: a magyar-orosz megállapodás rögzíti a kölcsönös, előnyös együttműködést, hogy megbízható legyen a Magyarországra irányuló szállítás.

Almássy Kornél (MDF) arról beszélt, hogy február végén, az EU versenyképességi tanácsülésén Magyarország hivatalosan bejelentette: Budapest pályázik Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyére. Az MDF kiemelten fontosnak tartja ezt a lépést, és reméli, hogy a kormány minél erősebb lobbitevékenységet folytat majd a székhely elnyerése érdekében - közölte.
Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára elmondta: az intézet célja a legmagasabb színvonalú felsőoktatási, kutatási és innovációs tevékenységek integrálásával hozzájárulni az EU és a tagállamok innovációs kapacitásának fejlesztéséhez.

Hoffmann Rózsa (KDNP) a felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulás népszavazási elutasításáról beszélt. A választók nem egyszerűen a tandíjra mondtak nemet, hanem a kormányoldal választások előtti, bevallott hazugságaira is - fogalmazott.

Arató Gergely oktatási államtitkár reagálásában közölte: a felsőoktatásban egy sor lényeges és fontos probléma létezik, például az, hogyan lehet a felsőoktatás kapuit jobban megnyitni a rászoruló és tehetséges diákok előtt.

Gusztos Péter (SZDSZ) szerint két komoly hibát követhetnek el a kormánypártok a népszavazás után: az egyik, ha az eredményt bagatellizálni próbálják, a másik pedig, ha megpróbálják akár csak szavakkal elfedni, hogy "ez bizony egy komoly vereség".

Kiemelte: a népszavazás során feltett kérdések esélytelenek voltak a kormánypártok szempontjából. Azonban az is súlyos hiba lenne, ha a kormány lebénulna és beletörődne abba, hogy a ciklus hátralévő részében semmi érdemlegeset nem tud csinálni, mert az ellenzék egy következő népszavazással fenyeget - jelentette ki.

Arató Gergely oktatási államtitkár azt mondta, az a tanulsága a népszavazásnak, hogy nem minden kormánydöntés háttere ismert a széles közvélemény előtt.

Farkas Flórián (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2006-os országgyűlési választásokon 2 millió 457 ezer szavazatot kapott a mostani kormánykoalíció, és ez legitimálta a kormányt. Hozzátette: a vasárnapi népszavazáson 3 millió 328 ezer ember mondott kritikát igennel a kormány politikájára.

Arató Gergely közölte: országgyűlési választások legközelebb 2010-ben lesznek, ott döntenek majd a polgárok a kormány munkájáról. Az államtitkár hamisnak nevezte azt az összevetést, amit az ellenzéki képviselő tett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását