2024. április 26. - Ervin

Nem lesz büntetés

Nem bünteti meg az MSZP-frakció azokat a képviselőket, akiknek a távolléte miatt az Országgyűlés nem szavazta meg Garamhegyi Ábel államtitkár interpellációra adott válaszát. Erről az MSZP két frakcióvezető-helyettese beszélt csütörtökön az MTI-nek. Göndör
2007. november 23. péntek 07:10 - Hírextra

Göndör István azt mondta: a hétfői frakcióülésen fel fogják hívni a frakciótagok figyelmét, hogy a szavazásoknál fokozottan figyeljenek.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta, hogy a frakciószabályzat nem tér ki az ilyen esetekre, a házszabályban van a szavazásokkal kapcsolatos rendelkezés.

Varju László, aki a frakcióigazgatói posztot is betölti, elmondta: a jövő hétfőn javasolni fogja a képviselőcsoportnak, hogy az esetet vizsgáltassa ki a frakció etikai bizottságával.

Kitért arra, hogy frakciószabályzat szerint szankcióval, pénzbüntetéssel jár az, ha egy képviselő eltér a frakció alapelveitől, azaz engedély nélkül a frakció álláspontjával ellentétesen szavaz.

Garamhegyi Ábelt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárát Firtl Mátyás (KDNP) a decemberi schengeni határnyitás kapcsán interpellálta amiatt, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal gyakran semmilyen, vagy csak használhatatlan utak kötik össze.

Az államtitkár válaszában elismerte, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni. Hozzátette: a kormány már eddig is számos intézkedést hozott és számos előkészületet tett ez ügyben.

Válaszát sem az ellenzéki képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el. A Ház 136 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül utasította el a választ. A parlamenti jegyzőkönyv szerint a nemmel szavazó képviselők között nem volt kormánypárti képviselő.

A házszabály szerint képviselő az Országgyűlés szavazásain köteles jelen lenni. A képviselőnek járó alapdíj összege arányosan csökken, ha a képviselő az adott hónap napirendben előre feltüntetett szavazásainak több mint egyharmadán igazolatlanul nem vesz részt.

Ezt a rendelkezést egészítette ki a házbizottság azzal, hogy szavazásról igazolatlanul hiányzó képviselő tiszteletdíját az igazolatlan távollét és az egyharmados határ különbsége arányának megfelelő összeggel csökkenteni kell.

Az igazolt mulasztás oka lehet parlamenti, illetve parlamenten kívüli képviselői munkával összefüggő elfoglaltság, más közérdekű tevékenység, állampolgári kötelezettség teljesítése, illetve keresőképtelenséggel járó betegség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását