2024. április 19. - Emma

A behurcolt fajok titka

A behurcolt fajok helyi ökológiai egyensúlyt veszélyeztető szaporodásának titkát fejtették meg francia kutatók. Az úgynevezett invazív - általában emberi közvetítéssel transzportált - fajok fenyegetik új élőhelyük környezeti épségét, gyakran pusztítják ki
2008. március 11. kedd 11:28 - Hírextra
Patrice David, a Nemzeti Evolúciós és Ökológiai Központ munkatársa vezette azt a francia kutatócsoportot, amely a Martinique szigetére betelepült édesvízi maláji tornyoscsigák (Melanoides tuberculata) genetikai változatosságát, viselkedési és fiziológiai jellemzőit és "fajtörténetét" vizsgálta.

A tornyoscsigák minden bizonnyal a hobbiakváriumok kellékeként - véletlenül - a hozzájuk szállított dísznövényekkel érkeztek a karibi szigetre. Ma is gyakorlatilag minden szakboltban kaphatóak.
A csoport elsősorban a csigák termékenységét, fiatalkori méretét és ivarérettségét meghatározó génekre koncentrált. Tapasztalatik szerint a martinique-i populációban ezek a kulcsgének nagy szóródást mutatnak, ez pedig a faj a genetikai változóképességét - és vele a környezethez való alkalmazkodás potenciálját - jelenti.

David szerint ekkora fajon belüli különbségeket még egyetlen állatfajnál sem tapasztaltak. Ezzel pedig megdőlt az ökológusok korábbi teóriája, amely szerint a behurcolt "vendégfajok" evolúciós zsákutcát jelentenek, mivel a kevésszámú új környezetbe érkező egyed nem nyújt elegendő genetikai variánst az alkalmazkodáshoz.

A kutatás "fajtörténeti" részéből kiderült, hogy a Martinique-on élő tornyoscsigák öt fő hullámban érkeztek a szigetre. A genetikailag eltérő ősök Ázsia különböző területeiről származnak. David hozzáfűzi, hogy a megnövekedett emberi migrációval együtt közlekedő behurcolt fajokra manapság ez a jellemző.

"Nem egyszerre érkeznek az egyedek, a ismétlődő beáramlás miatt nagyobb az esély a genetikai változatosságra is" - magyarázta az ökológus a New Scientist című folyóiratban.
A megfigyelések megmutatják, hogy mekkora veszélyt jelentenek a helyi ökológiai rendszerekre a több hullámban érkező "idegenek".

"[A kutatás] okot szolgáltat arra, hogy felügyeljük a fajok forgalmát, különösen olyan helyen, ahol már megjelentek bizonyos invazív fajok. Láthatjuk, hogy minden egyes újabb csoport olyan genetikai hatással jár, mintha bombát robbantottunk volna" - vonja le a következtetést Dadid Lodge, az indianai Notre Dame Egyetem kutatója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását