2024. március 29. - Auguszta

Alkohol: jobb későn, mint soha

Ha valaki soha nem ivott szeszt, idősebb korára, szívének védelme érdekében ajánlható a mérsékelt alkoholfogyasztásra rászoknia. Erre a korábban már vitatott véleményre Dana E. King amerikai kutató és munkatársai találtak biztató, új adatokat.
2008. március 10. hétfő 10:21 - Hírextra

Azt, hogy az alkoholt - kiváltképp a vörösbort - mérsékelten fogyasztó emberek ritkábban kapnak szívinfarktust és általában tovább élnek, mint az absztinensek vagy a alkoholisták, már régóta tudjuk.
Sokat idézték a "francia paradoxon" néven ismert jelenséget, ez azt jelenti, hogy a franciák életkilátásai jobbak, mint sok szomszédos európai ország lakóié, noha táplálkozásuk egészségesnek aligha mondható, sok zsírt esznek és sokan dohányoznak is. Magyarázatul a francia vörösborok rendszeres, de igen mérsékelt iszogatását szokták emlegetni

Az új amerikai tanulmányban 7697, egészséges, önként jelentkező, 45-64 éves személy vett részt. A megfigyelés kezdetén alkoholt egyáltalán nem fogyasztottak.

Hatéves vizsgálati idő alatt a csoport hat százaléka kezdett mérsékelt - azaz a férfiak 2, a nők legfeljebb 1 deci bornak megfelelő mennyiséget - alkoholfogyasztásba.

Négy év elteltével, a mérsékelt szeszfogyasztók között a szív- és érrendszeri betegségek 38 százalékkal ritkábban fordultak elő. A kedvező különbség akkor is érvényesült, ha figyelembe vették a koszorúérbetegség valamennyi, ismert kockázati tényezőjét, mint például az életkort, a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást vagy a dohányzást.

King és munkatársai azt is kiemelték, hogy a vizsgálati személyeknek a fele csak bort ivott. A kutatók úgy érzékelték, hogy a kedvező eredmény főleg a borivók csoportjában érvényesült.

Most új tanulmány indul, amelyben az önként jelentkező, alkoholt nem fogyasztó vizsgálati alanyok, véletlenszerű beosztás szerint vagy megisznak naponta egy pohár bort, vagy ugyanannyi narancslét, illetve narancslét, amelyet szívvédő antioxidánsokkal tesznek még hatékonyabbá.

King és munkatársainak az American Journal of Medicine című folyóiratban publikálták eredményeiket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását