2024. április 26. - Ervin

Nincs fennakadás

A szombat reggel 8 óra óta tartó hétvégi szlovéniai kamionstop ellenére nincsenek közlekedési fennakadások Rédicsen és környékén, bár a kamionparkolók már szombat estére megteltek - tapasztalta vasárnap az MTI tudósítója a helyszínen.
2008. március 9. vasárnap 14:28 - Hírextra

A schengeni övezethez való csatlakozás óta szabadon átjárható Rédics-Hosszúfalu (Dolga Vas) határátkelő közelében lévő parkolókba szombaton folyamatosan érkeztek a kényszerpihenőre ítélt járművek. A határátkelő szlovén oldalán a kevésszámú parkolóban és az út mentén is várakoztak a kamionok, a magyar oldalon azonban a rendőrök mindvégig ügyeltek arra, hogy az út szélén ne parkoljanak le járműveikkel a sofőrök.

A Rédics és Lenti környékén lévő parkolókban szombat este már nem nagyon lehetett helyet találni, több száz várakozó jármű foglalta el a szabad területeket. A többség külföldi, elsősorban litván, ukrán, lengyel, bolgár és román rendszámú kamion volt, de akadt közöttük néhány magyar jármű is. A megszólított sofőrök a tájékoztatás hiányát panaszolták.

A szlovén rendőrök szombaton a határtól alig száz méterre ellenőrző pontot állítottak fel, ahonnan visszafordították a határon átkelni szándékozó szállítmányokat. A lendvai (Lendava) rendőrkapitányság neve mellőzését kérő tisztje az MTI-nek szombaton azt mondta: három-négy hétig tart a türelmi idő, amíg csak figyelmeztetik és visszaküldik a kamionokat, később azonban már nem tekintenek el a 417 eurós, vagyis több mint 100 ezer forintos büntetéstől.

A jelentős számú várakozó kamion ellenére a közlekedésben vasárnap délig nem voltak fennakadások. Szombat estétől a rendőrök már Lenti belterületén továbbirányították a teherjárműveket, az utak mellett pedig nem engedték megállni a várakozókat - tájékoztatta az MTI-t Salamon Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Rédics polgármestere ugyancsak megerősítette a távirati irodának, hogy a rendőrségnek köszönhetően nem voltak problémák. A település környékén nagyjából 200-250 kamionparkoló található, bár naponta mintegy kétezer teherszállítmány használja a környékbeli utakat - tette hozzá Stokker Sándor.

A szlovén hatóságok csütörtökön jelentették be, hogy március 8-tól hétvégenként nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek a Maribor és Rédics-Hosszúfalu (Dolga Vas) közötti, G1-3 jelű úton. Radovan Zerjav, szlovén közlekedési miniszter az MTI-nek csütörtökön az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt tranzitforgalommal indokolta az intézkedést.

A tilalom értelmében szombat reggel 8 és vasárnap 21 óra között csak a szlovén felségjelű kamionok, illetőleg a hűtött- és élőállat-szállítmányok léphetnek be az ország területére, minden más teherjárművet visszafordítanak Magyarországra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását