2024. május 3. - Tímea, Irma

Kossuth téri reakciók élőben

Példátlan rendőri készültség tapasztalható vasárnap délutántól az Országház környékén. A távirati iroda tudósítói szerint legalább kétezer rohamrendőrt vontak össze a Parlamentnél és a Magyar Televízió onnan nem messze fekvő székházánál. Tudósítónk a hely
2008. március 9. vasárnap 18:59 - Hírextra
22,54
Gonda László egyre hosszabb - több mint egy órás, Fidel Castrót idéző - beszéde ötleteket váltott ki hallgatóságából:
1, Izraeli ügynök, mert magyar ember ennyit nem beszél,
2, a "Hordágy" Ágnesnek köszönhetően van itt, mert bezáratták az OPNI-t és végre kiszabadult. A balhéra éhes szélsőjobbos fiatalok szerint a legjobb tömegoszlató, ugyanis mindenkinek elmegy a kedve attól, hogy valamit is csináljon, ha ez az ember elkezd dumálni.

22:31 -
Éjfélig van szükség a budapesti rendőr-főkapitány szerint a Parlament köré vont kordonra, ezért a korábban március 12-ig elrendelt létesítménybiztonsági intézkedéseket Tóth Gábor visszavonta - mondta az MTI-nek a BRFK szóvivője vasárnap éjjel. Ezt követően a parlament védelmének mértékéről, az épület köré vont kordonról a Köztársasági Őrezred dönt - tette hozzá Tafferner Éva. Budapest rendőrfőkapitánya vasárnap reggel határozott arról, hogy március 12-ig lezárják a Kossuth tér környékét, ezt a döntését vonta vissza vasárnap éjjel Tóth Gábor.

22.29 -
Vasárnap este tíz órára mintegy kétszáz ember maradt a Vértanúk terén, ahová a népszavazást követő urnazárásra hirdettek meg kormányellenes és eredményváró demonstrációt; a sorozatos igazoltatások és a szónokok lehangoló beszéde miatt az emberek jó része hazatért.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye ifjúsági mozgalom tiszteletbeli elnöke és Budaházy György beszédükben a Fideszt és a jobboldal politikusait bírálta, amiért az igen szavazatok győzelmének hatására sem követelik a kormány távozását. Azt mondták, elég volt a semmitmondó politikából, a népnek kell kezébe venni az irányítást, ezért március 15-re mozgósítást hirdettek.
A Vértanúk terén korábban mintegy hétszáz árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató ember jelent meg, többségük fekete bakancsot és ruhát viselt, ezek jó része szintén elszivárgott a mellékutcákba. Több, távozó félben lévő demonstráló az MTI tudósítónak azt mondták, azért indulnak haza, mert a "lehangoló beszédek" elvették kedvüket az ellenállástól.

A Nádor utcában felvonuló másfél száz rohamrendőr visszatért a kordonnal közbezárt Magyar Televízió épülete mellé, a Kossuth téren továbbra is sorfalakat állnak a rendőrök. A Vértanúk teréhez vezető mellékutcákban rohamsisakos és védőfelszerelést viselő rendőrök járőröznek és folyamatosan igazoltatnak, illetve vizsgálják az ellenőrzött személyek ruházatát.

21:31 -
A főváros V. kerületében a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél felsorakozott mintegy 60 rendőrt folyamatosan provokálják vasárnap este azok a demonstrálók, akik a Vértanúk terére meghirdetett népszavazási eredményváró és kormányellenes tüntetésre érkeztek.

Az arcukat sállal és csuklyával eltakaró, feketeruhás, bakancsos fiatalok árpádsávos zászlóik rúdjával mutogatnak a rendőrök felé, néhányan leköpték a rohamsisakos rendőröket és folyamatosan szidalmazzák őket. A rendőrség hangosbemondón felszólította a tömeget, hogy térjen vissza a Vértanúk terére, a tudomásul vett demonstráció helyszínére. A hasonló megmozdulások szervezőjeként ismertté vált Budaházy György a már időközben mintegy 700-asra duzzadt tömeg előtt szónokol és arról beszél, hogy még az este "valamit tenni kell". A demonstrálók között egyre több olyan fiatal van, aki a környező kocsmákból sörös dobozokkal érkezett.

21:05 -
A Nádor utca és a Garibaldi utca sarkán készülődik valami. A sisakos egységek már felálltak.

20:45 -
Tudósítónk még mindig a Vértanúk terén tartózkodik. Kivetítőn 1956-os és 2006-os eseményeket vetítenek ki. Amikor Gyurcsány Ferenc tűník fel, a reakció sem marad el. A körülbelül 400 főnyi embersereg hangos fütyülésbe kezd.

20:33 -
Mintegy 500 ember gyűlt össze a fővárosi Vértanúk terén vasárnap este, hogy hallgassa a szónokokat és várja a népszavazási eredményeket, a demonstrációra érkezőket rohamrendőrök igazoltatják, míg a Parlament környékén mintegy 2.000 rendőr áll készültségben - jelentik az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói.



Az urnazárás után egy órával hatalmas üdvrivalgással fogadta a tömeg a részvételi eredményeket, illetve az előzetes adatok szerint a leadott igen voksok kimondottan magas számát. A szónokok arról beszélnek, hogy érvényes népszavazás esetén a kormánynak hétfőn le kell mondania. A térre egyre több feketeruhás, bakancsos, kopaszra nyírt fiatal érkezik, őket a rohamsisakot és teljes védőfelszerelést viselő rendőrök megmotozzák, illetve igazoltatják. A téren több olyan ember is van, aki arcát csuklyával, illetve kendővel takarta el. A Nádor utcában nyitva lévő szórakozóhelyekre szintén bementek a rendőrök és igazoltattak, ahol több olyan fiatal is tartózkodott, akik a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 által meghirdetett demonstrációra érkeztek. A kordonokkal teljesen körbevett Kossuth téren, a Parlament közelében rendőrök állnak sorfalakat, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél mintegy 30 rohamsisakos rendőr két szakaszban áll készültségben.

Az Alkotmány utcánál meghirdetett demonstráción csak a főszervező és néhány újságíró van jelen, a folyamatosan érkező tüntetők a Vértanúk terén csoportosulnak. A Szabadság téri köztelevízió székházát kordonok és rohamrendőrök védik.

20:23 -
Tudósítónk döbbenten jelenti: egy fiatalember három elvesztett forradalomról beszél. "Mohácsot elvesztetük, Trianont szintén, 1956-ot leverték!"

20:11 -
A Vértanúk terén ifj. Hegedűs Lóránt mond beszédet.

19:50 -
Már le van zárva a Szabadság tér, a Nádor utca és a többi mellékutca megközelítése is nagyon nehéz. Két helyen van tüntetés, Gonda László beszél mindenről, ami az eszébe jut. Öt, hat fős rendőri csoprtok vannak, igazoltatnak mindenkit, aki arra jár.

19:35
- A metró már nem áll meg a Kossuth téri megállóban.

A Kossuth Lajos térre vezető utcákat lezárták, ugyancsak rendőrök állják el az utat az MTV székházánál. Délután fél hattól már nem engedték le a Kossuth téri metró megállónál az utasokat.

A védőpajzzsal, rohamsisakkal és gázálarccal felszerelt rendőrök az Alkotmány utca Kossuth téri torkolatánál, valamint a Vértanúk terénél, a Miniszterelnöki Hivatalnál, a Szalai utcánál állnak sorfalat a kordonok mögött, a téren lévő gyalogosokat a kordonon kívülre küldik.

A kordonokkal teljesen körbezárt Kossuth tér környékén a rendőrök folyamatosan igazoltatják a kisebb csoportokban érkezőket, néhányuknak hátizsákját is átvizsgálják.

A Parlament mellett három vízágyú is felsorakozott. Az épület északi oldalában a parkoló területét teljesen megtöltötték a rendőrségi autóbuszok, mikrobuszok és járőrautók, míg a déli oldalon több teherautó is felsorakozott. A Kossuth Lajos tér közepén várakoznak a kutyás rendőrök.

Vasárnap estére két szervezet jelentett be megmozdulást a Kossuth Lajos térre, illetve a Szabadság térre.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Gazdász
2008. március 9. 22:08
Pedig Áder papa megmondta, Gyurcsány úr ne vigye ki az utcára az embereit! De nem hallgatott rá!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását