2024. április 20. - Tivadar

Kétszáz művet árvereztek el

Kétszáz festményt, eredeti és sokszorosított grafikát, valamint néhány kisplasztikát vittek kalapács alá szombaton a Képcsarnok aukcióján. Ha nem is főműveket, de sok igen kvalitásos munkát az 1960-as, 70-es, 80-as évek neves művészeitől.
2008. március 9. vasárnap 16:20 - Hírextra

A válogatás abból a kincseket is rejtő raktári készletből való, amelyet a Magyar Alkotóművészeti Alapítvány (MAK), a hajdani Művészeti Alap jogutód szervezetétől örökölt. Ezek azok a festmények, grafikák, kisplasztikák, amelyeket az alap heti rendszerességgel - a művészeket támogatva - zsűrizett és megvásárolt 1968-tól majd negyed századon át. Bár annakidején és a 90-es években adtak is el belőlük, a művek többségét hosszú évekig raktárakban őrizték. A gyűjtemény aukciós értékesítését 2006-ban kezdték meg. Előbb Budapesten, majd több vidéki városban rendeztek képcsarnoki aukciókat. Mindenütt sikerrel, az árveréseken a tételek 90-95 százaléka elkelt.

Ezúttal is zsúfolásig megtelt gyűjtőkkel, érdeklődőkkel a Millennium Center aulája. A személyes részvétel mellett sokan adtak vételi megbízást és telefonon is licitáltak. Mivel a Képcsarnok nem változtatott üzletpolitikáján, most is igen alacsony árakat szabtak meg. A festmények 20 és 40 ezer, az egyedi grafikák és a kisplasztikák 10 és 20 ezer forint között, a sokszorosított grafikák 10 ezer forint alatt indultak. Ennek köszönhetően a néhány tízezres tételeket gyakran licitálták négy, ötszörös leütési árig, és huszonnégyszer koppant a kalapács százezer forint felett.

Két festményéért adtak félmillió forintnál magasabb összeget. Demény Miklós
1975-ben készült dekoratív-geometrikus csendéletéért és Váli Dezső Szelíd táj című képéért egyaránt 550-550 ezer forintnál koppant a kalapács. Az előbbi 40, az utóbbi 65 ezer forintos kikiáltási árról indult. Demény másik csendélete is 440 ezer forintig emelkedett. Míg egy tenyérnyi, 20 x 20 centiméteres Váli kollázsért megadták a 300 ezer forintot.

Gerzson Pál konstruktív tájképe és figurális olajképe 40, illetve 42 ezer forintról indítva elért 190 és 320 ezer forintig. Bér Rudolf figurális olajképe 260, Lóránt János Demeter tájképe 240 ezer, Misch Ádám konstruktivista Emléke 220, Óvári László alakos kompozíciója 200 ezer forintig jutott.
Jól járt az a gyűjtő, aki megvette Böhm Lipót mindhárom festményét, egy tájképet (44 ezer), egy csendéletet (50 ezer) és egy női portrét (130 ezer).

Czóbel Béla rézkarcát 22 ezer forintért vitték el, Udvardy Erzsébet badacsonyi akvarelljéért 55 ezer, Mersits Piroska temperájáért 60 ezer forintot adtak. Körösényi Tamás kisplasztikája 34 ezer, Marosán László kis bronzszobra 32 ezer forintot ért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását