2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az új tulajdonosi programról szól majd a vita

Kétnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, kedden kezdődik az új tulajdonosi programról szóló határozati javaslat vitája. Várhatóan dönt a Ház az egyes adótörvények módosításáról szóló törvényjavaslatról, amely egyebek között szűkíti és egyértelművé
2008. március 9. vasárnap 09:39 - Hírextra

A javaslat - az önkormányzatok által megfogalmazott igénynek megfelelően - lehetővé teszi, hogy az ingatlan bérbeadásra az adófizetési kötelezettséget oly módon is lehessen választani, hogy az csak a lakóingatlannak nem minősülő ingatlanra terjedjen ki.

Minden olyan esetben, amikor a továbbértékesítési céllal beszerzett lakóingatlant adókötelesen értékesítik, a lakóingatlan beszerzésére jutó áfa levonhatóvá válik az előterjesztés alapján.
Szavaz az Országgyűlés a területi és az országos kisebbségi önkormányzati képviselők tavaly március 4-én megtartott választásáról szóló - az Országos Választási Bizottság (OVB) által benyújtott - beszámoló elfogadásáról.

Szigeti Péter, az OVB elnöke az általános vita kezdetén a kisebbségi önkormányzati választás lebonyolítását szabályozó 2005-ös törvény módosításának szükségességéről beszélt. A javaslatok között szerepel az elektori rendszer eltörlése, a valós közösségi támogatottsággal rendelkező kisebbségi szervezetek számára a listaállítás lehetőségének biztosítása.

Határoznak a képviselők a fogyasztóvédelmi eseti bizottság tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról és a fogyasztóvédelmet érintő intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az eseti bizottság szerint a fogyasztóvédelem területén szükség van a bírságolás és elmarasztalások rendszerének továbbfejlesztésére, visszatartó erejének növelésére. Ezzel összefüggésben kérné fel az Országgyűlés a kormányt, hogy szigorítsa a rossz minőségű árú forgalomba hozataláért kiszabható büntetési tételeket.

Javasolják azt is, hogy egyes tartós fogyasztási cikkeket három munkanap helyett hat munkanapig lehessen kicserélni.

Határozathozatal lesz az állami intézményeknek és szervezeteknek az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány működésével kapcsolatos, korrupciógyanús ügyekben való részvételének körülményeit és az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány működésének nemzetbiztonsági kockázatát vizsgáló bizottság tevékenységéről szóló jelentés elfogadásáról, illetve a vizsgálat során megállapított, szükséges intézkedésekről szóló országgyűlési határozati javaslatról.

Az eseti bizottság azt javasolja az előterjesztésben, hogy a Vám- és Pénzügyőrség vizsgálja meg: a tőle elvárható gondossággal járt-e el akkor, amikor lefolytatta az alapítványnak juttatott adományok vámmentességét ellenőrző eljárást.

A határozati javaslat felkéri a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, hogy végezzen célszerűségi és eredményességi vizsgálatot az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal együttműködéséről.

Döntenek a Hungária Televízió Közalapítvány Kuratóriuma Elnöksége, valamint a közalapítvány ellenőrző testülete tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról.

A határozathozatalok után folytatódik a földgázellátásról szóló törvényjavaslat általános vitája.
Kedden megvitatják a képviselők a magyar tudomány 2003 és 2006 között helyzetéről szóló beszámolókat.

A Magyar Tudományos Akadémia által beterjesztett javaslatok szerint a beszámolási időszakban olyan döntő jelentőségű lépések történtek, mint az innovációs alap létrejötte, az innovációs törvény elfogadása és a felsőoktatás átalakításának folyamata. Mindebben aktív szerepet játszottak a magyar tudományos élet képviselői.

A 2005 és 2006 közötti beszámoló kitér arra, hogy a szakértői elemzések és az érdekeltek véleménye alapján az időszak központi problémája a magyarországi vállalkozások innovációs kapacitásának alacsony szintje volt.

Lefolytatják a képviselők az új tulajdonosi programról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját. Göndör István (MSZP) és Gusztos Péter (SZDSZ) azt javasolja, hogy az Országgyűlés kérje fel a kormányt, április 30-ig dolgozzon ki részletes programot az állami tulajdon egyes elemeinek magántulajdonba adására.

A határozati javaslat alapján a program végrehajtásának ellenőrzésére az Országgyűlés eseti bizottságot hoz létre.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által meghirdetett program lehetővé tenné, hogy év végétől, vagy jövő év elejétől az állampolgárok párezer forint induló befizetéssel vásárolhassanak az állami cégekben akár százezer forint értékű tulajdont.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását