2024. április 27. - Zita

Kormányszóvivő: minden tandíjból származó pénz az intézményeknél marad

A tandíj az utolsó fillérig a felsőoktatási intézményeknél marad, a befizetett összeg fele ösztöndíjakra, a másik fele fejlesztésekre megy.
2007. szeptember 23. vasárnap 18:38 - Hírextra

Az idei felvételi tapasztalatai azt igazolják, hogy a fiatalok többsége megértette: a felsőoktatási rendszer átalakítása arról szól, hogy a diákok jobban felszerelt iskolákban olyan diplomát kaphassanak, amellyel valóban boldolgulni tudnak, és friss diplomásként nem válnak munkanélkülivé - így reagált Daróczi Dávid kormányszóvivő a Fidelitas vasárnap délelőtti tájékoztatójára.

A Fidesz ifjúsági szervezetének képviselői arról beszéltek, hogy a tandíj után újabb sarcokkal kell szembenézniük a felsőoktatásban tanuló diákoknak: nem kapnak ezentúl lakhatási- illetve jegyzet- és tankönyvtámogatást. Ágh Péter és Koszorús László szerint a Gyurcsány-kormány üzenete a fiataloknak az: "hogyha nem gazdag szülők gyermeke vagy, akkor ne akarj továbbtanulni". Ágh Péter közölte, hogy minden parlamentális eszközzel fel akarnak lépni a támogatásokat megszűntető kormányrendelet ellen, már készül egy módosító javaslatuk. Koszorús László arról beszélt, hogy míg 2006-ban 132 ezer, addig idén már 24 ezerrel kevesebb, azaz 108 ezer fiatal akart csak felvételizni valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Ezen is látszik - véleménye szerint - hogy 24 ezer család gondolta idén úgy: nem tudja fizetni a felsőoktatás költségeit.

Koszorús László felhívta a figyelmet a tandíjról szóló népszavazás fontosságára, úgy vélte: aki reálisan átgondolja a kérdést, "nem"-mel kell, hogy szavazzon.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint a Fidelitas felhívása valójában azt jelenti, "hogy az egyetemeket fosszák meg a fejlesztési pénzektől", és ne adjanak nekik támogatást ösztöndíjra sem, amelyet a szegény, de tehetséges és szorgalmas diákok kapnának.

Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását