2024. április 28. - Valéria

In memoriam Alarcón

zázhetvenöt éve, 1833. március 10-én született Pedro Antonio de Alarcón, az egyik legnépszerűbb spanyol irodalmi alkotás, A háromszögletű kalap írója.
2008. március 8. szombat 13:10 - Hírextra
Granada közeli nemescsaládból származott, teljes neve Pedro Antonio Joaquín Melitón de Alarcón y Ariza. A granadai egyetemre iratkozott be, de a család nehéz anyagi helyzete miatt haza kellett térnie és papi szemináriumba kezdett járni. A következő pár évben négy színdarabot is írt, de ezek nem keltettek nagy visszhangot.

Alarcon végül otthagyva a szemináriumot az irodalom és az újságírás felé fordult. Cadizban lapot alapított, majd Granadában egy fiatal liberális szellemű írókat tömörítő ifjúsági szervezet tagja lett, La Redención című antiklerikális és antimilitarista lapja hamar népszerűvé tette.

1854-ben Madridba ment, ahol a júliusi forradalom idején forradalmi újságot szerkesztett. Egy évvel később jelent meg A Norma fináléja című műve, amelyet még tizenhét éves korában vetett papírra. 1859-ben önkéntesként a spanyol hadsereg marokkói hadműveleteiben vett részt, első irodalmi elismerését az afrikai harctéren szemtanúként szerzett tapasztalatait és élményeit leíró naplójának köszönhette.

Legismertebb alkotása a spanyol balladán alapuló, 1874-ben megjelent A háromszögletű kalap (El Sombrero de Tres Picos). A vígjátéki elemekkel és szellemes csattanókkal tűzdelt történet egy felfuvalkodott és hatalmával visszaélő helytartó csúfos kudarcát és megleckéztetését meséli el. A novellából a híres Orosz Balett igazgatója, Gyagyilev ösztönzésére Manuel de Falla komponált egyfelvonásos táncjátékot. A bemutató 1919-ben Londonban volt, az előadást 1928-ban Budapestre is elhozta a Gyagyilev társulat. Külön érdekesség, hogy a mű díszleteit és kosztümjeit Pablo Picasso tervezte, míg a novellát Salvador Dali illusztrálta.

Az író további művei közül az 1875-ben megjelent A botrány pontos lélektani éleslátásáról tanúskodik. Humoráról az 1881-ben keletkezett Méregzsák kapitány tanúskodik, amely egy mogorva, de aranyszívű katonatiszt megzabolázásáról szól. Alarcón számos regénye, elbeszélése, útikönyve és történelmi témájú karcolata mellett több kötetben megjelentek versei is. Élete utolsó szakaszában írt, említésre méltó műve a nálunk A Földgolyó címmel kiadott fantasztikus elbeszélés.

Alarcón 1891. július 19-én a Madrid melletti Valdemoroban hunyt el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását