2024. május 28. - Emil, Csanád

Minden készen áll a népszavazáshoz

Az Országos Választási Iroda minden előkészületet megtett ahhoz, hogy vasárnap reggel 6 órakor megkezdődhessen a magyarországi népszavazás. A magyarországi szavazás lebonyolításában 14 ezer köztisztviselő és közalkalmazott vesz részt a választási irodákba
2008. március 7. péntek 17:12 - Hírextra

Rytkó Emília, az OVI vezetője a pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az OVI által elvégzett munkáról szólva megjegyezte: az elmúlt 45 napban kijelölték a 10.951 szavazókört, elkészült a választói névjegyzék és 8 millió 59 ezer választópolgárt értesítettek arról, melyik szavazókörben kell szavaznia.
Megjegyezte: az értesítők kézbesítésénél fordultak elő hibák, de ez nem a választási igazgatáson múlt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az értesítők nem keletkeztetnek szavazójogot, csak informálják a választópolgárt, melyik szavazókörben, hol adhatja le szavazatát. Az értesítő emellett megkönnyíti a szavazatszámláló bizottság munkáját, s nem feltétele a szavazásnak az értesítő.

A magyarországi szavazás lebonyolításában 14 ezer köztisztviselő és közalkalmazott vesz részt a választási irodákban, munkájukat mintegy 11 ezer jegyzőkönyvvezető segíti. A szavazatszámláló bizottságok munkájában közel 33 ezer, az önkormányzatok képviselő-testületei által választott tag és 11 ezer pártdelegált vesz részt.

A parlamenti pártok és a kezdeményezők delegáltjai közvetlenül részt vehetnek a választás lebonyolításában. A kezdeményezők - ebben az esetben a Fidesz és a KDNP - közösen egy delegáltat, a többi parlamenti párt pedig önállóan egy-egy delegáltat küldhet a szavazatszámláló bizottságokba. A vasárnapi választásra 11 ezer pártdelegáltat jelentettek be: a Fidesz és a KDNP összesen 9.400 tagot delegált a bizottságokba, az MSZP 7.099-et, az SZDSZ 534-et, az MDF 544-et.

Összesen 3.275-en kérték, hogy Magyarország valamelyik nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhassanak. A 91 külképviseleti választási irodában mintegy 300-an dolgoznak a választás sikeres lebonyolításán. A szavazás az időeltolódás miatt sok helyen már szombaton megkezdődik.
Magyarországon szavazni vasárnap reggel 6 órától 19 óráig lehet személyesen, a szavazás titkos.

Aki választójoggal rendelkezik, de nem a lakóhelyén, hanem Magyarország más településén kíván szavazni, az igazolással élhet választójogával. Igazolást személyesen a lakóhely szerint illetékes jegyzőtől, pénteken délután 4 óráig lehet kérni. Újdonság, hogy rávezetik az igazolásra azt a kijelölt szavazókört, ahol az állampolgár leadhatja szavazatát, ilyen szavazókört minden kettőnél több szavazókörös településen kijelöltek. Eddig körülbelül 30 ezer igazolást adtak ki a jegyzők.

A szavazás napján reggel 7 órától kétóránként, összesen hat alkalommal adnak tájékoztatást a részvételi adatokról. 19 órakor bezárják a szavazóköröket, és elkezdődik a szavazatok megszámlálása. Az eredményeket adatlapokon juttatják el a 280 okmányirodai számítógépen és 1.640 anyakönyvi hivatali számítógépen keresztül a választási központba. Várhatóan este 9 órakor már "elég jó feldolgozottság" mellett adnak tájékoztatást a népszavazás előzetes eredményéről.

A külföldi voksokat tartalmazó urnákat csütörtökön bontják ki az Országos Választási Bizottság ülésén és ekkor számolják össze a külföldön eladott szavazatokat. Az OVB ez, és a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján állapítja meg a népszavazás jogi eredményét pénteken.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását