2023. március 28. - Gedeon, Johanna

A tehenek védik a környezetet

Az izraeli teheneket nemcsak rekordszintű tejhozam, hanem "környezettudatos" magatartás is jellemzi , ugyanis lényegesen kevesebb metánt juttatnak a légkörbe, mint más országbeli fajtársaik.
2008. március 7. péntek 09:28 - Hírextra

Az üvegházhatású gáz, a metán legfőbb forrása az állattenyésztés. Különösen sok metánt "termel" a szarvasmarha, amely a légköri kibocsátás 25 százalékáért felel. Épp emiatt a tehenek "metánparaméterei" sokkal fontosabbak, mint az átlagos tejhozam - olvasható a JNEws orosz nyelvű izraeli hírportálon.

Israel Flamenbaum, az izraeli mezőgazdasági minisztérium szakértője a hazai tehénállomány "környezettudatosságát" az állatok táplálkozásával magyarázza. Míg az új-zélandi tehenek például egész éven át legelnek, azaz főleg zöldtakarmányon élnek, Izraelben a szemes takarmány a fő táplálékuk. Ezt az állatok szervezete könnyebben és gyorsabban emészti meg, s ily módon kevesebb metán képződik. Ennek köszönhetően az izraeli tehenek metánkibocsátása 25 százalékkal alacsonyabb, mint európai "kolléganőik" esetében, új-zélandi fajtársaiknál pedig két és félszer kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a légkört.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását