2024. április 28. - Valéria

Környezetvédelem napfénnyel

Új, környezetbarát technológiát dolgozott ki a feleslegessé vált növényvédő-szeres flakonok, csomagolóanyagok kezelésére a Pannon Egyetem Műszaki Kémiai Kutató Intézete. A technológia többszörösen is környezetbarát, mert amellett, hogy megsemmisíti a vesz
2007. október 3. szerda 11:09 - Hírextra
A növényvédő-szeres flakonok a bennük lévő vegyszermaradékok miatt veszélyes hulladékok. Ezeket ugyan a kereskedésekben tisztán visszaveszik, hogy égetőkbe szállítsák, ám a mosásukkor a vegyszerek nagy koncentrációban szennyezik a környezetet. A Műszaki Kémiai Kutató Intézetben több éves kutatások során kidolgozott eljárással a vegyszermaradványokat megsemmisítik, a kiürült növényvédő-szeres flakonokat pedig újrafelhasználhatóvá teszik - mondta el a Független Hírügynökségnek Ujhidy Aurél, az intézet tudományos főmunkatársa.

A technológia során először aprítják, majd kimossák a műanyagot. A szennyezett vizet úgynevezett fotokatalitikus oxidációval kezelik, vagyis a napenergia segítségével környezetbarát anyagokká, vízgőzzé, széndioxiddá és szervetlen sókká bontják le. Az aprított és kimosott műanyagot pedig levegő és mikrohullám segítségével megszárítják.

A kísérleti berendezést a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben állították fel. Itt azt vizsgálják, hogy az egyes növényvédő szerek, rovarölők az intenzív napsugárzás felhasználásával milyen gyorsan bomlanak le. Erre egyebek mellett azért van szükség, hogy pontosan meg tudják meghatározni, mekkora gazdasághoz mekkora berendezésre van szükség.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását