2024. május 13. - Szervác, Imola

Mulandóság kiállítás

Schrammel Imre keramikusművésznek az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó munkáiból nyílik kiállítása csütörtökön a budapesti Museion No.1 Galériában; a Mulandóság címet viselő sorozat darabjaiban a művész személyes élményeit, emlékeit mutatja be - közölte a
2008. március 5. szerda 08:42 - Hírextra

"Schrammel Imre az Üllői út és a Kinizsi utca sarkán álló Magyar Iparművészeti Főiskola műtermében dolgozott diplomamunkáján, amikor 1956-ban kitört a forradalom. Az Üllői út ezen szakaszán zajlottak a forradalom legsúlyosabb harcai, aminek maga is szemtanúja volt " - olvasható a tárlatról szóló összegzésben.

Mulandóság című sorozata ötven évvel a forradalom kitörése után készült, bemutatva, hogyan őrződött meg emlékezetében azoknak a napoknak a hangulata.

Mivel a Kossuth-díjas keramikusművész kezdeményezésére jött létre az első kerámia szimpózium 1969-ben, az 56-os sorozat mellett a galéria emeletén a magyarországi kerámia szimpóziumok hőskorának világát illusztráló fotókat és dokumentumokat is kiállítanak a Nemzetközi Kerámia Stúdió archívumából.

Schrammel Imre 1957-ben az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát. 1958-tól a főiskola tanára, 1990-től egyetemi tanár, 1993 és 1999 között az addigra egyetemi rangot kapott intézmény rektora volt. 1959 és 62 között a Hollóházi Porcelángyár művészeti tanácsadójaként dolgozott. 1994-től a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. igazgatótanácsának tagja. 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 1995 és 2001 között alelnöke volt.

Tanulmányúton járt Európa számos országában és Kínában, vendégtanárként tevékenykedett Ausztriában, Görögországban, Izraelben, Kanadában, Németországban, az Egyesült Államokban, és Japánban. Számos önálló kiállítást rendezett és műveit több nemzetközi díjjal jutalmazták. Főbb művei közé tartozik a pécsi Nemzeti Színház domborműve (1986), a Herenden készített karneváli sorozat, a Nemzeti Színház épületszobrászati alkotásai (Szekeres Károllyal, 2001), a kassai Thalia Színház reliefje (2002). 1994-ben jelent meg Belső tárlat című könyve.

A Kálvin tér közelében található Museion No. 1 Galéria azzal a céllal jött létre tavaly decemberben, hogy a szélesebb közönség is megismerje a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió gazdag, több ezer darabból álló gyűjteményét, amelyben rangos hazai művészek és külföldi keramikusok alkotásai egyaránt szerepelnek.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását