2024. április 28. - Valéria

Prolongálják a Zrínyi-sikertárlatot

Több mint egy hónappal tovább látható a szigeti Zrínyi Miklósnak és leszármazottjának, a XVII. századi költő-hadvezér Zrínyi Miklósnak emléket állító Zrínyiek és Európa című kamara-kiállítás az ELTE Egyetemi Könyvtárában - közölte az intézmény az MTI-vel.
2007. november 16. péntek 12:51 - Hírextra
Az eredeti tervek szerint pénteken zárt volna a tárlat, ám a nagy közönségsikerre való tekintettel úgy döntöttek, hogy december 21-ig meghosszabbítják a nyitva tartást - olvasható a könyvtár közleményében.

A kiállítás rendhagyó, hiszen az elmúlt száz évben Magyarországon még nem mutatták be egyszerre a két Zrínyi Miklós alakját és tevékenységét - mondta korábban Knapp Éva, a kézirat-és ritkaságtár osztályvezetője, a tárlat rendezője az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint a Zrínyiek és Európa című kamara-kiállításon látható száz dokumentum között kéziratok, nyomtatványok, sokszorosított grafikai ábrázolások egyaránt szerepelnek. A tárlat hat tematikus egységre tagolódik.

A szigeti Zrínyi Miklós című első rész Szigetvár 1566. évi ostromát és annak európai visszhangját mutatja be, a második egység pedig a költő és prózaíró Zrínyi Miklós alakját eleveníti meg. Ezt a hadvezér Zrínyi Miklóshoz kapcsolódó dokumentumok követik. A negyedik blokk a könyvgyűjtő Zrínyi Miklósnak állít emléket. Az ötödik és hatodik egységben az európai és a magyarországi Zrínyi-recepció dokumentumai találhatók meg, A Zrínyi-hagyomány a XVII-XIX. századi európai irodalomban, illetve A magyarországi Zrínyi-hagyomány a XVIII-XIX. században címmel - mondta.

A tárlat különlegességeként említette Knapp Éva a Szigeti veszedelem 1907-ben megjelent szemelvényes olasz fordítását és Ráday Gedeon német nyelvű próbafordítását. Hozzátette: a dokumentumokat kizárólag az ELTE Egyetemi Könyvtárából válogatták.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását