2024. április 25. - Márk

Kilenc új kiállítás egy múzeumban

Kilenc új kiállítást terveznek jövőre a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeumban; a tárlatok között lesz finn kortárs művészeti bemutató és több életmű-kiállítás is - mondta el a jövő évi programokról tartott csütörtöki budapesti tájékoztatón Bencsik B
2008. december 4. csütörtök 14:55 - Hírextra
Beszámolt arról, hogy a finn kortárs művészetet bemutató tárlaton 16 alkotó munkáival ismerkedhet meg a közönség. Az Új szerzemények, rég nem látott művek című tárlat főként olyan alkotásokat vonultat majd fel, amelyeket vagy nagyon régen, vagy még sosem láthatott a publikum.

Az Anton Corbijn holland fotográfus portréképeit bemutató kiállítás mellett az 1930-as, 1940-es évek szociofotóiból is ízelítőt kap a közönség mások ellett Kálmán Kata, Walker Evans és Theo Frey jóvoltából.

Csörgő Attila nemzetközi hírű, de Magyarországon alig ismert művészfotói, saját tervezésű kamerákkal készített felvételei, konstrukciói is bemutatkoznak egy életmű-kiállítás keretében, majd Amerigo Tot életművét, s a körülötte kialakult kultúrpolitikai közeget tárja a nézők elé egy nagyszabású tárlat. Gerber Pál festőművész festményei és installációi is láthatók lesznek, majd egy csoportos kiállításon dán, német, lengyel művészek a modernizmus változásait kutatják a nyugat- és a kelet-európai művekben. A kilencedik kiállítás anyagát egyelőre titok fedi - mondta el Bencsik Barnabás.

Az intézmény jövőbeli stratégiájáról a főigazgató kifejtette: a műtárgyvásárlás szempontjából a legfontosabbnak a kelet-közép-európai kortárs gyűjtemény felépítését tartják, vásárlást a régió fiatal, feltörekvő művészeitől, a középgenerációtól és a 60-as, 70-es évek még elérhető alkotásaiból terveznek. Az életmű-kiállítások, a saját kezdeményezésű utazó tárlatok, a nemzetközi és hazai művészek csoportos bemutatkozása mellett a fotográfia kerül középpontba, hogy elnyerje az őt megillető helyét a köztudatban.

A kiállításokat sokkal látogatóbarátabbá szeretnék tenni, minden időszaki tárlathoz múzeumpedagógiai programokat szerveznek. A Művészetek Palotájával is szorosabb együttműködésre törekszenek, s hogy a koncertre látogató közönség a Ludwig Múzeum épp aktuális tárlatát is megnézze, bevezetik a közös jegy programot. A múzeum a könyvbemutatók, szakmai konferenciák és előadások befogadását is fontos célnak tekinti.

A tájékoztatón arról is beszámoltak, hogy az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda szeptembertől a Ludwig Múzeum szervezeti keretében, a múzeum önálló programjaként működik.

Kálmán Rita programkoordinátor tájékoztatása szerint a 2006 januárja óta működő iroda legfontosabb területe a kiállítások szervezése, nemzetközi biennálékon való magyar részvétel előkészítése, valamint tanulmányutak szervezése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását