2024. április 27. - Zita

Korának Albert Einsteinje volt

Korának Albert Einsteinje volt - eltekintve 2,8 dekás testsúlyától és 7,5 cm-es hosszától - az a rovarokon és bogyókon élő főemlős, amely rendjének első képviselőjeként érkezett az Újvilág északi felére Szibériából - írta a rég kihalt fajról a Reuters.
2008. március 5. szerda 06:56 - Hírextra

Egy amerikai tudós Mississippi államban akadt rá az 55,8 millió éve élt állat maradványaira: megkövesedett fogaira. A megtaláló szerint a főemlősök - amely rendbe a makik, majmok, emberszabásúak és az emberek tartoznak - Szibériából Alaszkán át érték el Észak-Amerikát. Christopher Beard, a pittsburghi Carnegie Természettudományi Múzeum paleontológusa szerint a két kontinens között egy azóta már eltűnt földnyelv segítségével száraz lábbal tették meg az állatok a vándorutat.

Az aprócska főemlős, amely a Teilhardina magnoliana nevet kapta, Beard álláspontja szerint korának legokosabb állata volt. "Ez persze nem azt jelenti, hogy mély gondolatai lettek volna" - tette hozzá.
"Már a korai főemlősöknek is ujjaik és azokon körmeik voltak, nem pedig karmaik. Szemeik - mai leszármazottaikhoz hasonlóan - párhuzamos állásúak, ezáltal rendelkeztek a térlátás képességével. Testük tömegéhez képest agyuk nagyobb, mint más emlősöké" - magyarázta a kutató.

Noha valóban okos volt, nyilvánvalóan olyan praktikus "gondolatok" foglalkoztatták, mint a táplálék megszerzése, vagy hogy elkerülje a ragadozókat. Nagyjából tízmillió évvel előzte meg a legprimitívebb majomféléket, de nem őse az újvilági majmoknak. Ugyanakkor talán a Délkelet-Ázsiában még ma is élő koboldmaki és a teilhardina között lehet rokoni kapcsolat.

A teilhardinához rendkívül hasonló ősfőemlősleletek eddig Kínából, Belgiumból, Franciaországból és az egyesült államokbéli Wyomingból kerültek elő.

Tudományos körökben vita tárgyát képezi, hogy a Beard által is vallott szibériai-alaszkai útvonalon, vagy az Európa-Grönland úton - amely akkor még más képet mutatott - érkeztek az Újvilágba a főemlősök. A mostani lelet azonban minden Európában talált főemlősnél idősebb, így megtalálója úgy véli, hogy talán a teilhardina vándorolt az öreg kontinensre Amerikából.

A picurka állat mintegy tízmillió évvel a dinoszauruszok kipusztulása után élt, amikor a Föld klímája rendkívül meleg volt: a Bering-földnyelv, amelyen át számos faj "fedezte fel" Amerikát - többek között az ember is, úgy 30-12 ezer évvel ezelőtt - és Alaszka akkoriban trópusi paradicsom lehetett.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását