2024. május 4. - Mónika, Flórián

Áttörő felfedezés az AIDS elleni küzdelemben

Kanadai kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy olyan gént, amely képes blokkolni a HIV-vírus némely alakját - segítségével távlatilag akár az AIDS kialakulása is megelőzhető. Ez a gén alapvető szerepet játszhat az emberi szervezetnek a HIV-fertőzés elleni
2008. március 5. szerda 07:04 - Hírextra

Az Alberta Egyetem kutatói azonosították a TRIM22 elnevezésű gént, amely megállíthatja a HIV-fertőzést: nem engedi a kórokozónak, hogy magáról másolatokat készítsen, azaz replikálódjon - olvasható az Új Kína Hírügynökség angol nyelvű anyagai között.

Amikor a kutatók megakadályozták, hogy a humán sejttenyészet sejtjei "bekapcsolják" a szervezet természetes védekezőrendszerét mobilizáló TRIM22-gént, a sejtek képtelenné váltak arra, hogy megvédjék magukat a HIV-vírus ellen.

"Ez azt jelenti, hogy a TRIM22-gén alapvető szerepet játszik az emberi szervezetnek a HIV-fertőzés elleni védekezésében" - hangsúlyozta Stephen Barr, az Alberta Egyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunológiai Intézetének kutatója.

Mint kimutatták, a TRIM-csoporthoz tartozó más gének is képesek meggátolni a vírusok "másolatkészítését". A TRIM5 például a HIV-1 replikációjának korai szakaszát, az RhTRIM5a pedig a késői szakaszát akadályozza meg.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy hogyan alkalmazhatók ezek a gének olyan emberek gyógyítására, akiknek szervezete képtelen a vírus elleni védekezésre.

"Reményeink szerint kutatásaink elvezetnek új gyógyszerek és oltóanyagok kifejlesztéséhez, amelyek révén megállítható az emberről emberre terjedő vírusfertőzés, s ezáltal az AIDS kitörése is" - mondta Stephen Barr.

A kutató ugyanakkor elismerte, hogy erre az eredményre akár több évtizedet is várni kell.
A kutatás eredményeit, amelyet az Alberta Egyetem tudósai a Pennsylvania Egyetemmel közösen végeztek, a Public Library of Science Journal of Pathogens című folyóiratban láttak napvilágot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását