2024. május 5. - Györgyi

Szilánkokra hullva

Tizenhárom drogfogyasztó történetét mutatja be Varga Tímea Szilánkokra hullva című könyvében, amelyet kedden mutattak be Budapesten. "Nem vagyok erre büszke, de másfél évig használtam különböző szereket, a heroinig nem jutottam el. Fizikálisan, mentálisan
2008. március 5. szerda 07:00 - Hírextra

Minden drogfogyasztó eljut erre a pontra, és itt dől el, hogy megáll, vagy továbbmegy" - árulta el a szerző, akinek a története szintén bekerült a könyvbe. Varga Tímea elvesztette szüleit, és úgy véli ez a trauma vezetett az ő esetében a droghasználathoz, de véleménye szerint ma már nem kell az övéhez hasonló sorstragédiának történnie ahhoz, hogy valaki a szerekhez nyúljon: divattá vált drogozni. A fiatalok diszkókban, bulikban, sokszor barátjuk unszolására próbálják ki a füves cigit vagy az ecstasyt.
"Zacher Gábor toxikológus főorvos vetette fel, hogy nem szeretnék-e heroinistákkal beszélgetni, ilyen kemény drogfogyasztókkal nem találkoztam azelőtt. Az egyik fiúhoz bejártam a kórházba, majd elindultam vele az utcán. Szerintem azért fogadtak el, mert azt érezték, hogy empatikus vagyok, és nem ítélkezem" - mondta a szerző a távirati irodának.

A könyvben szereplők ma 20-30 év körüli fiatalok. Az egyik lány 14 éves korában próbálta ki a drogot. Otthonról elszökött egy 35 éves férfihoz, akitől terhes lett, ám egy kábítószertől mámoros estén párja megverte, majd ő és három társa megerőszakolta. A lányt elvetélt és a méhét is ki kellett venni. Soha többé nem lehet gyermeke.

Ugyanezt a történetet elmeséli a lány szerelmének egyik barátja is, aki akkor fel sem fogta, mit tesz a fiatal lánnyal. Ma már mélységesen bánja és elítéli akkori cselekedetét.

Varga Tímea fiataloknak és szüleiknek ajánlja kötetét tanulságképpen. Véleménye szerint a családokon belül nincs megértés, a fiatalok közül sokan nem érzik magukat jól otthon, holott néha csak egy kis empátiára, megértésre lenne szükségük. A szerző családanya, és fontosnak tartja, hogy gyermekével őszinte, baráti legyen a kapcsolata.

"Pontos adataink nincsenek a kábítószer-fogyasztókról. Azt sejtjük, hogy átlagos hétvégi napon körülbelül 350 ezer ember használ Magyarországon valamilyen pszichoaktív anyagot" - mondta az MTI-nek Zacher Gábor toxikológus főorvos.

A legtöbben marihuánát használnak, az amfetaminszármazékok közül az ecstasy a legelterjedtebb. Átlagosan 14 évesen próbálják ki a fiatalok először a drogot, míg a 40 év felettiekre nem jellemző a kábítószer-használat.

"E korosztálynak ifjúságának alapvetően nem volt része a kábítószer. Buliztunk mi is, hozzá lehetett jutni gyógyszerhez, alkoholhoz, de ilyen jellegű trend nem volt Magyarországon a kábítószer, mint napjainkban" - tette hozzá a főorvos.

A legnehezebb feladat a kábítószerről való leszokás. A rehabilitációs intézetekben lenne hely, de a függők jelentős része nem megy el. Ha mégis, akkor többségük visszaesik.

"Ez nem úgy működik, hogy vége a terápiának és utána élheti az életét. A kísértés nagy. A függőségből nem lehet meggyógyulni. Csak vannak periódusok, amikor nem használ szert. Mázli, ha ez 40 évig tart, ha nem, akkor csak 24 óráig" - fogalmazott Zacher Gábor.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását