2024. május 3. - Tímea, Irma

Sikeres volt a főpróba

Megtartották a választási informatikai rendszer főpróbáját kedden; a lebonyolításban most először résztvevő, és a kistelepülésekről adatot szolgáltató anyakönyvi informatikai rendszer a várakozásokon felül szerepelt - hangzott el az Országos Választási Ir
2008. március 4. kedd 18:12 - Hírextra
Rytkó Emília, az OVI vezetője emlékeztetett rá: a magyar választási rendszer olyan, hogy informatikai támogatás nélkül lehetetlen a választást lebonyolítani. Mint mondta, az elmúlt négy hétben is informatikai támogatással oldották meg a szavazókörök, a kijelölt szavazókörök kialakítását, az új választási honlap és az értesítők elkészítését.

Az irodavezető felhívta a figyelmet a mostani népszavazás egyik informatikai újdonságára: ez az első alkalom, hogy az összes településen a kiadott igazolásokat egy központi rendszerben kezelik, nyilvántartják és első alkalommal fogják tudni már a szavazást követő negyedik napon megállapítani, volt-e kettős szavazás.

A népszavazás napján, vasárnap reggel az első adatok, amelyek megjelennek az OVI honlapján, arról fognak tájékoztatni, hogy a magyarországi 11 ezer szavazókörben összesen mennyi választásra jogosult van. Ezt követően kétóránként, a nap folyamán összesen hat alkalommal közlik a részvételi adatokat.

A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságoknak és a velük dolgozó jegyzőkönyv-vezetőknek a legrövidebb időn belül meg kell küldeniük egy adatlapon az előzetes adatokat a központba. Az OVI honlapján vasárnap este 7 órától lesznek ezek az adatok elérhetőek, de ez még nem a jegyzőkönyvek feldolgozása alapján keletkezett végeredmény lesz, hiszen meg kell várni, amíg megérkeznek és az Országos Választási Bizottság összeszámolja a külképviseleteken leadott szavazatokat is. Rytkó Emília közölte: március 14-én lehet végleges jogi eredménye a népszavazásnak.

Kedden ezt a folyamatot modellezték: a "kosztümös főpróbán" minden állomáshelyről megpróbáltak eljuttatni a központba egy-egy teszt-adatlapot, valamint tesztelték a rendszer terhelhetőségét és a szavazat-összesítést is.

Deményné Kertész Krisztina, az OVI informatikai szakértője a sajtótájékoztatón elmondta: minden olyan számítógépről küldtek most adatot, amely a választás éjszakáján "dolgozni fog", vagyis a teszt-adatmennyiség megegyezett a vasárnap várhatóval.

Az informatikai eszközrendszer megfelelő teherbírású gépekből áll össze, és megerősítettük a biztonsági rendszert is - hangsúlyozta a szakember.

Az adatok begyűjtéséről szólva azt mondta: két közigazgatási rendszer infrastruktúráját használják hozzá, az egyik a minden városban működtetett okmányirodai rendszer, a másik - ezen a választáson ebben a szerepkörben debütáló - a kistelepülések polgármesteri hivatalaiban működtetett anyakönyvi szolgáltató rendszer, amely külön hálózaton csatlakozik a központhoz.
A kistelepülések minden választási adatot maguk rögzítenek, nem kell az adatlapot bevinni a körzetközponti okmányirodába - magyarázta a szakember, hozzátéve: ettől azt várják, hogy az adatok gyorsabban fognak érkezni.

Rytkó Emília megjegyezte: a keddi informatikai főpróba után szerdán tartják az igazgatási főpróbát, vagyis a jegyzőkönyvek ellenőrzését. Az informatikai és igazgatási próbán közel 20 ezer ember vesz részt, a próba hivatalos értékelése még hátravan.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását