2024. május 6. - Ivett, Frida

Elhunyt a grafikusművész

Súlyos betegség után, 76 éves korában a múlt csütörtökön Milánóban elhunyt Pintér Ferenc grafikusművész - tudatta a család kedden az MTI-vel.
2008. március 4. kedd 18:09 - Hírextra
művész magyar - szintén festő - apától és olasz anyától az olaszországi Alassióban született 1931-ben. Kilencéves korától élt Magyarországon, ahol művészeti iskoláit is végezte, majd 1956-ban visszatért Olaszországba.

Igen korán eljegyezte magát a képzőművészettel, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán őt tanító mesterét, Konecsni Györgyöt egész életében csodálta, művészetét később is tanulmányozta. Saját stílusa kialakításánál sokat merített Aba-Novák Vilmostól is. Pintér Ferenc Magyarországon tanulmányai végeztével egy grafikai stúdióban dolgozott, ipari vásárokon, kiállításokon ötletes plakátjaival rendre első díjakat nyert.

Olaszországban első munkája a Milánói Nemzetközi Vásáron kiállított 80 négyzetméteres plakátfreskó volt, majd több nagy méretű munkáját követően a Mondadori kiadó hívta és ott is dolgozott mintegy 30 évig. Több mint kétezer könyvborító, illetve könyvillusztrációk jelzik markánsan kidolgozott, felejthetetlenül egyedi grafikai stílusát. Mindenekelőtt a Maigret felügyelő sorozat könyvei, de illusztrálta többek között Tolsztojt, Turgenyevet, Orwellt, Kerouacot, Faulknert, Singert, Chandlert vagy Cesare Pavesét is. A legsikeresebb olasz írók rendszeresen kérték fel könyvborítóik tervezésére és könyveik illusztrálására.

Emellett jól ismerték politikai plakátjairól is a peresztrojka idején, munkásságát nemzetközi szinten évkönyvek, és kiállítások jelzik, plakátjai egyebek között Tokióban, Koppenhágában, Washingtonban a Kongresszus épületében, de a párizsi Pompidou-központban is láthatók. És természetesen Budapesten, ahol még az ötvenes években a Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban több kiállításon is jelen volt, majd később, a rendszerváltozás után a Nagy Imre temetésére készült plakátját (Emlékezzetek Nagy Imre ravatalánál!) a Nemzeti Múzeumban állították ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását