2024. április 20. - Tivadar

A zöldhályog világnapja

A glaukóma világnapját első alkalommal március 6-án rendezik meg. A Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezet közös kezdeményezésének célja az emberek széleskörű felvilágosítása erről a - közkeletű nevén zöldhályogként ismert - betegsé
2008. március 4. kedd 10:10 - Hírextra
- Zöldhályognak nevezik, pedig nem hályogról van szó, mint a szürkehályog esetében, amikor a szemlencse elszürkül, hanem arról, hogy a látóhártya egyes sejtjei fokozatosan elpusztulnak. A betegség oka kettős, előidézheti a szem rossz vérellátása, vagy a szemnyomás emelkedése. Ha a nyomásemelkedés tartós, a folyamat akár teljes látásvesztéshez vezethet - magyarázta Dr. Gábriel István, a Kőbányai Egészségház szemész főorvosa.

A glaukómának létezik olyan típusa, amely erős szemfájdalommal jár, de ez a ritka. A gyakoribb esetekben nem okoz panaszokat, tünetszegény, vagy akár tünetmentes is lehet, ezért sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a látásuk már nagymértékben megromlott. A látásvesztést a betegek valójában addig nem észlelik, amíg a látóideg 40 százaléka vagy több nem károsodott.

- A kezeletlen glaukóma a látóteret fokozatosan szűkíti, mégpedig a két szemnél különböző mértékben. Volt olyan páciensem, aki az egyik szemére már vak volt és nem vette észre, csak akkor jelentkezett, amikor a másik szemén is kezdett romlani a látása - tette hozzá a szemész főorvos.

Az emberek világszerte keveset tudnak erről a súlyos betegségről. Nemrégiben az egyik vezető gyógyszergyár kidolgozott és hét országban (Ausztrália, Brazília, Németország, Japán, Spanyolország, Egyesült Királyság, USA) több mint négyezer ember bevonásával végzett kutatást, amely igen tanulságos eredményeket mutat az emberek alul-tájékozottságáról. Kiderült, hogy a válaszadók egynegyede egyáltalán nem hallott a glaukómáról. Közel 40 százalékuk nem tudta, hogy a glaukóma kapcsolatban áll a vaksággal. A válaszadók több mint fele soha nem ellenőriztette a szemnyomását - annak ellenére sem, hogy a 40 év feletti megkérdezettek közül körülbelül kétszer annyi válaszadó fél a vakságtól, mint a szívbetegségtől vagy a korai haláltól. A 40-49 év közötti válaszadók közel fele nem jár rendszeres szemészeti vizsgálatra, habár úgy gondolja, hogy a szem egészsége fontos.

Magyarországon a zöldhályoggal élők száma 100 és 200 ezer közé tehető. A betegség bármely életkorban kialakulhat, de leginkább a 40 év felettiek veszélyeztetettek, ebben a korosztályban a lakosságnak mintegy két százalékát érinti.

A glaukómára csak akkor derül fény, ha megmérik a szemnyomást. A vizsgálat gyorsan és fájdalommentesen elvégezhető.

- Ha valakinél kiderül, hogy glaukómája van, azt szoktuk mondani: azt az állapotot, azokat a funkciókat, amivel jelentkezett, képesek vagyunk megőrizni. A kezelés egyszerű, különböző szemcseppeket kell használni. Régebben naponta ötször kellett, ma már vannak olyan készítmények, amelyekkel elég naponta egyszer cseppenteni, és ezzel a szemnyomás normalizálható. Ha nem érünk el eredményt, akkor lézerkezelés, sőt műtét is szóba jöhet. A köztudat szerint a zöldhályogot nem lehet operálni, de ez nem igaz. Csak a lézer kiváltotta a glaukóma-ellenes műtéteket, ezért kerül rá ritkábban sor - mondta Dr. Gábriel István.

A glaukóma világnap jelmondata, hogy Ne bízzuk látásunkat a véletlenre!, ami arra utal, hogy a 40 év felettieknek, valamint mindazoknak, akiknél a glaukóma kialakulásának további magas kockázati tényezői fennállnak, feltétlenül ajánlott rendszeres, lehetőleg évenkénti teljes körű szemvizsgálaton részt venni. Ez magában foglalja a szemnyomás mérést, a látóidegfő- és a látótér vizsgálatát.

Ha a szemorvos időben felismeri a glaukómát, minden esély megvan arra, hogy megmeneküljünk a súlyos kór függetlenségünket, önellátó-képességünket, életminőségünket csökkentő következményeitől, beleértve a legsúlyosabb végkifejletet, a vakságot is.

Móritz Rita
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását