2024. április 30. - Katalin, Kitti

Cook kapitány és a fehérhasú ölyv

A felfedező Cook kapitányt délszaki útján egy ifjú festő is elkísérte. Az általa megörökített ritka állatok képei között most egy német kutató olyan madárét fedezte fel, amelyet csak másfélszáz évszázada ismernek a zoológusok. A kép 85 évvel előbbre hozza
2008. március 4. kedd 10:14 - Hírextra
Bolygónk céltudatos, tudományos felfedezésének történetében egyedülállóak voltak az angol James Cook kapitány utazásai. Az Endeavour vitorláson 1772-75 között megtett, második felfedező útjára is alaposan felkészült. Mások - így térképészek, geológusok - mellett magával vitte az akkor 18 éves Georg Forster festőművészt, aki szépen írt is. Fő feladata volt, hogy minden új élőlényt, természeti képződményt írjon és rajzoljon, fessen le. Hazatérte után pedig mindent adjon át Joseph Banks-nak, aki a dosszékat kiértékelte és az expedíciók természettörténeti gyűjteményében helyezte el. Azokból szerezhetett aztán tudomást az érdeklődő olyan, Európában addig soha sem látott különlegességekről, mint a kenguru, a kacsacsőrű emlős, a kivi, a pingvin, vagy a cockabura nevű, igencsak rendkívüli madárka.

Cook utazásairól Frank Vorpahl német szakíró sok cikket és könyvet írt, és egyik könyvében illusztrációként szerepelt egy, a Forster által rajzolt araukániát (növényt) ábrázoló kép is. érdeklődését kielégítendő, a 2007. évi szabadságát is a híres kapitány által jórészben feltérképezett Ausztráliában töltötte. S ha már ott járt, kíváncsiságból ellátogatott az Új-Dél-Wales-i állami egyetem könyvtárába. Ott aztán szemlélődés közben felfedezett egy vastag dosszét, amelyben 57 nagyalakú, növényeket és állatokat ábrázoló színes rajzot talált. A szignókból kiderült, hogy azokat annakidején az ifjú Forster készítette, ám valahogy nem adta le Londonban Banksnak, vagy esetleg onnan (ismeretlen úton) visszakerültek Ausztráliába.

Szerepelt a dossziéban a már ismert araukánia, de egy erdei papagáj és egy fehérhasú ölyv színes képe is. Eddigi ismereteink szerint az utóbbit csak 1859-ben fedezték fel. Vorpahl érdeklődésének és szemfülességének köszönhető, hogy kiderült: a Cook-expedíció már 85 évvel korábban megismerte, és Forster meg is örökítette ezt a különleges madarat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását