2024. április 30. - Katalin, Kitti

Világsztár a Millenárison

Michel Camilo, a közép-amerikai Dominikai Köztársaságban született, de az Egyesült Államokban élő és dolgozó sokoldalú zongorista, zeneszerző a budapesti Millenáris Teátrumban ad koncertet triójával vasárnap este.
2008. március 3. hétfő 11:05 - Hírextra

A most 53 esztendős zenész egyszerre virtuóz előadóművész és sokoldalú zeneszerző. Camilo jazzben, latin-, komoly- vagy könnyűzenében is egyedülállót alkot. Kivételes a zongorajátéka, szenvedélyes, rendkívül technikás. Nagyon invenciózus, újító zenészről van szó.

Camilo kilencéves korában már konzervatóriumba járt, tizenhat éves korában pedig a Nemzeti Szimfónikus Zenekar tagja lett. 1979-ben New Yorkba költözött, ahol a Mannes College-ban és a patinás Julliard School-on tanult. 1983-ban először lépett fel a montreali jazzfesztiválon, 1985-ben pedig a Carnegie Hallban, majd később a legtekintélyesebb koncertpódiumokon, többek között a londoni Royal Albert Hallban, a New York-i Radio City Music Hallban.

A nyolcvanas évek derekától nemzetközi hírű muzsikus. Sokat játszott a latin jazz legnagyobbjaival, köztük Tito Puentéval, Jaco Pastoriusszal, Airto Moreirával és Flora Purimmal, de dolgozott Dizzy Gillespie-vel, a Mahattan Transfer együttessel is.

Dominikában a Nemzeti Szimfonikusok karmestereként Beethovent, Rimszkij-Korszakovot és Dvorákot vezényelt, majd visszatért New Yorkba, ahol a jazzélet legjobbjaival készített lemezeket, s fellépett a világ legrangosabb fesztiváljain, több díjat is nyert.

Mára a legendás Berklee School of Music professzora. Többször kitüntették Grammy-díjjal, illetve jelölték a rangos zenei elismerésre. Leggyakrabban triójával lép fel a Newport Jazz Festival-tól a világ valamennyi kimagasló fesztiváljáig, koncertterméig és klubjáig Európában, Észak-, Közép- és Dél-Amerikában, Ázsia számos országában.

Az 1985-ös legendás Why Not? Című albumától kezdve összesen húsz albuma jelent meg - egy-két évente jelentkezik új koronggal.

Budapesti koncertje, amelyre a Világsztárok a Millenárison sorozat keretében kerül sor, tavaly megjelent Spirit of the Moment című lemezének bemutatója lesz. Triójában Dafnis Prieto dobol és Charles Flores basszusgitározik. Új lemezükön fellelhetők a New Orleans-i és a karibi hatások, afro-kubai ritmusok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását