2024. május 7. - Gizella

Kész a pécsi programterv

Elkészült a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 2008-as felvezető évének programtervezete a napokban - tájékoztatta a Pécs2010 Menedzsment Központ közleményben az MTI-t kedden.
2007. szeptember 4. kedd 18:26 - Hírextra

Méhes Márton művészeti igazgató az elmúlt hónapokban beérkezett mintegy félezer javaslat közül a szakértői testület értékelését követően százharmincöt elképzelést javasolt elfogadásra Hiller István kulturális miniszternek, további hatvanhét esetén pedig eszmecserét kezdeményezett tartalmi finomítások érdekében - írta Nyilas Ágnes, civil kapcsolatokért felelős munkatárs.

Közölte, hogy az érintettek folyamatos szakmai párbeszédet folytatnak Pécsett a környezet- és egészségkultúra, a Balkán felé való nyitás, az esélyegyenlőség, s többek között a multikulturális város mottókkal fémjelzett témakörökben.

Ezek világosan tükrözik, hogy a program tartalmaiban is a dialógusra épít: közvetít keleti és nyugati kultúrák, nemzetiségek és vallások, valamint különböző társadalmi rétegek között, de felkarolja a nehéz helyzetben élők kulturális tevékenységét is - olvasható a közleményben.

Nyilas Ágnes kitért rá, hogy a 2008-as EKF felvezető évre összeállított művészeti és kulturális programterv költségvetési igénye mintegy hatszázmillió forint, amelynek alapját a kormány és a város között megkötött szerződés értelmében az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint Pécs önkormányzata biztosítja. Ez kiegészül még a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A civil kapcsolatokért felelős munkatárs beszámolt arról is, hogy a következő hónapok feladata lesz a 2010-ig tartó időszak kulturális fejlesztési irányvonalainak pontosítása.

A fő műfaji fejlesztési irányok a képzőművészet, a komolyzene illetve a film és a média területe, de a művészeti igazgató megújulást vár a kortárs tánc és a színház műfaján belül is - írta.

Hozzáfűzte: tervezet irányozza elő 2008-tól a pécsi fesztiválstruktúra reformját. A cél a már meglévő és új fesztiválok tudatos, minőségi összehangolása, arculatuk fejlesztése. Ez Pécs számára 2010 után a rendezvények fenntarthatóságának záloga, a kulturális turizmus vonzerejének biztosítása lehet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását